VIDEO. „Ce-i mărunţel nici nu-i important…” - citeşte cu atenţie contractul de angajare la muncă peste hotare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. „Ce-i mărunţel nici nu-i important…” - citeşte cu atenţie contractul de angajare la muncă peste hotare

Centrul Internaţional „La Strada” revine cu faza a doua a campaniei de informare pentru cetăţenii Republicii Moldova, femei şi bărbaţi, aflaţi în căutarea unui loc de muncă peste hotare.

Inspirat din apelurile acumulate de Linia Fierbinte pentru migraţie sigură şi anti-trafic (LFA) în primăvara acestui an, spotul pe care îl lansăm astăzi vine să scoată în vileag principalele greşeli pe care le comit concetăţenii noştri, care ajung victime ale agenţilor intermediari de rea credinţă.

Fără să-i judecăm sau să-i învinuim, vrem ca, prin acest spot, să le rămână în memorie cel puţin un lucru: fiecare cuvânt dintr-un acord pe care-l semnează, fie el scris cu litere mărunte sau măşcate, contează. În disperarea lor, moldovenii semnează un contract de muncă în grabă şi îşi asumă angajamente fără ca să le citească şi să intre în esenţă. Atât echipa Liniei Fierbinţi pentru migraţie sigură şi anti-trafic 0 800 77777, cât şi poliţia şi alte autorităţi au înregistrat sute de cazuri în care persoanele au trebuit să întoarcă sume considerabile firmei intermediare, şi-au pus casa şi gospodăria în gaj, au întors datorii despre care nici nu au ştiu că le au. Acest lucru s-a întâmplat, întâi de toate, din cauza lacunelor serioase pe care le înregistrează statul Republica Moldova la capitolul reglementarea cadrului legal de activitate a agenţiilor intermediare. Dar nici spiritul de vigilenţă al fiecăruia dintre noi nu trebuie neglijat. În orice situaţie confuză, pentru a evita riscurile unei angajări ilegale peste hotare şi consecinţele care ar putea urma, puteţi suna la Linia Fierbinte pentru migraţie sigură şi anti-trafic 0 800 77777.

Urmare a primei etape a campaniei (martie-iunie 2019), într-un raport calitativ al apelurilor la Linia Fierbinte, am descris în amănunt riscurile pe care şi le asumă cetăţeanul moldovean în momentul în care hotărăşte să emigreze ilegal, raţionamentele care stau la baza deciziei sale, dar şi metodele de manipulare la care recurg agenţii intermediari de angajare în câmpul muncii peste hotarele ţării. 

Similare
RECOMANDĂRI