Sursa foto:Telecom-Shop.ro Vizualizari:

VIDEO. Viile din Republica Moldova vor fi monitorizate cu drona

Republica Moldova va efectua observaţii aeriene pentru monitorizarea stării de sănătate a podgoriilor. Oficiul Naţional al Viei şi Vinului va supraveghea plantaţiile de viţă-de-vie cu ajutorul unei drone cu o cameră multi-spectru, inventată de unul dintre cercetătorii Agenţiei Spaţiale Aeriene NASA. Proiectul este realizat cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională şi al Guvernului Suediei.

În ultimii cinci ani, plantaţiile de viţă-de-vie din Republica Moldova au fost afectate de boli în proporţie de 20 la sută. Acestea se răspândesc rapid, aşa că tratarea la timp este vitală.

Drona, inventată de unul dintre cercetătorii Agenţiei Spaţiale Aeriene NASA, va depista focarul bolii şi va permite intervenţia punctată. Datele vor ajunge iniţial la o universitate din Canada, după care vor fi transmise Laboratorului de virusologie şi control fitosanitar al Institutului de Horticultură din Republica Moldova.

Implementarea tehnologiilor avansate are loc în cadrul Proiectului „FlaveDor”, cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională şi al Guvernului Suediei. Costul dispozitivului se ridică la 23 de mii de dolari.

Republica Moldova va deveni a doua ţară din UE, după Franţa, care va efectua observaţii aeriene pentru monitorizarea stării de sănătate a podgoriilor. Proiecte asemănătoare se desfăşoară, în prezent, în Germania şi Spania. În Republica Moldova sunt peste 110 mii de hectare de viţă-de-vie.
 
Similare