SOCIAL

VIDEO. Unsprezece şcoli din Republica Moldova au fost dotate cu tehnică inovativă

Creta, tabla, pixul sau plastilina nu mai sunt indispensabile pentru lecţii. Mai nou, elevii folosesc la ore imprimante 3D, scanere, senzori, tablete, seturi de robotică şi laboratoare digitale. De o astfel de tehnologie dispun 11 licee din Republica Moldova, unde au fost create „clasele viitorului”. De ele beneficiază 12 mii de elevi.

Au renunţat la desenele tradiţionale create doar cu pensule şi acuarele. De exemplu, Delia Juc a creat o pictură care se mişcă „la propriu”.
 
În rând cu elevii, şi profesorii se aventurează în lumea tehnologiilor moderne. De 34 de ani, Marcel Bodiu este profesor de informatică la liceul din satul Ştefăneşti, raionul Floreşti. Până nu demult lucra cu instalaţii improvizate din sârme, iar acum dispune de o staţie meteo în toată legea.
 
Elevii au creat până acum mai mulţi roboţi. Copiii au calculat fiecare milimetru şi au proiectat geometric figurinele. Şi asta nu e o simplă joacă, ci sunt lecţii practice de matematică.
 
„Clasa viitorului” va fi folosită de profesori pentru a pune în practică teoriile predate, iar elevii vor fi încurajaţi să realizeze proiecte în grupuri pentru a-şi dezvolta abilităţi de comunicare, lucru în grup, gândire critică şi inovare. Faptul că tehnica este de ultima generaţie, nu îi sperie deloc pe învăţători şi elevi.
 
Costurile de implementare a proiectului pilot „Clasa viitorului” depăşesc 300 de mii de dolari.