SOCIAL

VIDEO. Tulburările din spectrul autismului au fost introduse în Programul de Sănătate Mintală

După mulţi ani în care au luptat ca să se facă auziţi, părinţii copiilor cu autism au un motiv de bucurie. Tulburarea de comportament a fost introdusă în programul naţional de sănătate mintală 2017 - 2022. Cea mai mare provocare rămâne achitarea terapiei, povară care acum cade pe umerii părinţilor.

Până în anul 2006, noţiunea de autism nu exista în Republica Moldova, iar copiii cu astfel de tulburare de comportament erau pur şi simplu trimişi la psihiatrie şi condamnaţi la singurătate. A trecut mai mult de un deceniu ca autismul să fie luat în serios de autorităţi şi să fie introdus în Programul de Sănătate Mintală. Şi asta după multă muncă din partea ONG-urilor de profil, care au fost întemeiate tot de părinţii acestor copii.

În noul program pentru anii 2017-2022, terapia ABA - Analiza Comportamentală Aplicată a fost validată, iar noţiunea de terapeut comportamental a fost introdusă în nomenclatorul de profesii. Cea mai mare promisiune pe care şi-au asumat-o autorităţile este decontarea cheltuielilor pentru terapie prin Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

Terapia ABA se practică la noi în ţară. Din păcate, tot costul terapiei îl suportă părinţii. Sunt două centre care practică astfel de terapie - SOS Autism şi Puzzle Kids, ambele în Chişinău, preţul este de 120 de lei ora, care nici pe departe nu acoperă costul terapiei.
 
Statisticile sunt îngrijorătoare. În Republica Moldova sunt înregistraţi oficial aproape 400 de copii cu autism, în timp ce specialiştii spun că numărul lor este de câteva ori mai mare. În fiecare an, numărul copiilor diagnosticaţi cu autism creşte cu cel puţin 13 la sută.