Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Trei miniştri, reforme demarate apoi stopate şi secţii renovate. Evoluţiile sistemului sanitar în 2017

S-au perindat trei miniştri, s-a iniţiat apoi s-a oprit o amplă reformă şi s-au renovat zeci de secţii de spitale. Vorbim despre situaţia sistemului de sănătate din Republica Moldova în 2017, care nu a făcut mari paşi înainte, spre deosebire de restul ţărilor europene.

Cât de sănătos sau cât de bolnav este sistemul de sănătate din Republica Moldova, aflăm din retrospectiva realizată de Svetlana Gore.

Anul 2017 a început cu o premieră pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova. Gravidele HIV pozitive au primit dreptul să îşi aducă pe lume bebeluşul în orice spital din ţară.

În acest an s-a ajuns şi la trista concluzie că Jurământul lui Hippocrates nu mai este destul pentru ca medicii să-şi facă meseria ca la carte. Ministerul Sănătăţii a elaborat Codul Deontologic al Lucrătorului Medical şi Farmacistului - primul document oficial prin care pot fi trasi la răspundere penală cei care nu-şi fac corect meseria.

În Republica Moldova s-a dovedit că sunt bolnavi nu doar oamenii, ci şi echipamentul medical. Şi mai grav este că nu are cine sa il repare. În spitalele există numai 50 de bioingineri.

TVR MOLDOVA a relatat permanent despre exodul masiv al medicilor, însă am reuşit să demonstrăm că nimic nu e pierdut. Am găsit medici care revin acasă pentru a avea grijă de bolnavii de aici.

În timp ce mulţi bolnavi aleg să fie trataţi de medicii de peste hotare, noi am găsit şi oameni care îşi pun viaţa în mainile specialiştilor din Republica Moldova. Am spus povestea Svetlanei Svetcovscaia, care a ajuns să cântărească peste 320 de kilograme.

Cu greu, dar autorităţile au recunoscut că sistemul de sănătate este bolnav. Aşa că în luna iunie a fost demarata, cu mare fast, o reformă mult aşteptată. Obiectivul era ca în următorii şapte ani, în ţară să rămână doar 19 spitale importante, dintre cele 71 care funcţionează în prezent. Restul de 52 de spitale vor ajunge doar nişte secţii consultative.

De curând, marea reforma a fost, însă, oprită. În schimb, a urmat alta mult mai amplă. Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale au fost comasate iar ministru a devenit Stela Grigoraş. În ciuda schimbărilor de putere, 2017 va rămâne drept un an frumos pentru 10 femei care se bucura de pruncii lor după ce au beneficiat de o fertilizare in vitro gratuită.

Acest an nu a fost lipsit de momente care au zguduit sistemul de sănătate. Mama unei paciente a Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chişinău a acuzat medicii de cruzime. Aceasta şi-a găsit fiica plină de vânătăi, din cap până în picioare. A depus o plângere la procuratură, iar conducerea spitalului au iniţiat o anchetă internă. Alti medici s-au ales cu dosare penale pentru că au lăsat în stradă o fată în stare gravă. Este cazul Niculinei Bulat, pacientă ce avea nevoie de dializă si care a murit la spital, după ce medicii din Drochia au refuzat să-i ofere îngrijiri medicale. În acest caz a fost nevoie de intervenţia Guvernului.

Şi mai grav este că în Republica Moldova moare o femeie la fiecare două zile, răpusă de cancerul de col uterin. În acest an, Ministerul Sănătăţii a lansat, în premieră, programului GAVI pentru anii 2017-2018. Asta înseamnă că 15 mii de fete în vârsta de zece ani vor fi vaccinate opţional împotriva Papilomavirusului uman.

S-au schimbat la faţă multe dintre spitalele din Chişinău care acum seamănă cu unele clinici din mediul privat. 61 de milioane de lei s-au cheltuit în acest an din bugetul Chişinăului pentru a reanima sistemul de sănătate.

S-au renovat capital 6 secţii de la Spitalul „Sfânta Treime”, patru de la Spitalul Clinic Municipal Nr.1, alte trei au fost reparate de la Spitalul de Copii „Valentin Ignatenco” şi o secţie de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii.

Fie că vorbim despre o evoluţie sau un regres al sistemul de sănătate din Republica Moldova, o pot spune doar cei care au trecut prin mâinile doctorilor. Important este ca la sfârşitul anului 2018 să facem o radiografie a acestui domeniu care să scoată la iveală cât mai multe progrese demne de laudele pacienţilor.

 
Similare