SOCIAL

VIDEO. Substanţa utilizată la tratarea fructelor atacă ficatul şi rinichii

Mare atenţie când cumpăraţi şi consumaţi citrice! Semnalul de alarmă este tras de directorul general al Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului din România. Paul Anghel spune că acestea pot fi tratate cu o substanţă care atacă ficatul şi rinichii şi ar putea fi cancerigenă. Comercianţii ar trebui să anunţe folosirea fungicidului pe etichetă pentru ca oamenii să ştie ce au de făcut.

Citricele sunt tratate cu un fungicid, numit Imazalil, Tiabendazol sau E233, care le protejează de mucegai sau alte ciuperci. Nu se vor strica în timpul transportului sau depozitării. Folosirea acestor substanţe este permisă în concentraţii foarte mici în Uniunea Europeană, dar prezenţa lor ar trebui specificată pe etichetă. Foarte important: consumatorii trebuie să spele bine fructele înainte de a le mânca. Şi să nu utilizeze coaja pentru consum.

O problemă este şi felul în care este scrisă eticheta. Informaţiile critice sunt greu de citit. În plus, este precizată substanţa cu probleme, imazalil, dar nu există avertismente pentru consumatori.
 
Mai grav este că informaţia nu mai ajunge la consumatorul care cumpără fructe vărsate. Fungicidele devin periculoase pentru organism dacă sunt folosite în cantităţi mari. În multe ţări din afara UE nu există limite pentru fermieri. Dar depăşirea concentraţiei recomandate şi consumul îndelungat poate duce la tulburări digestive, afecţiuni articulare, tensiune arterială şi poate provoca chiar cancer.
 
Peste 100 de kilograme de pomelo din China şi grapefruit din Turcia stropite cu fungicide periculoase au fost descoperite într-un hipermarket din Bucureşti. Conducerea ANPC va transmite constatările Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare şi Ministerului Agriculturii pentru ca acestea să verifice concentraţia fungicidului şi dacă este nevoie să fie retrase de la consum.