Sursa foto:spitalulbuzau.ro Vizualizari:

VIDEO. Spitalele din Republica Moldova îşi vor deschide Unităţi de Primiri Urgenţe

Aproximativ 60 de spitale din Republica Moldova vor deschide Unităţi de Primiri Urgenţe. Cel puţin asta şi-a propus să facă Ministerul Sănătăţii, până la sfârşitul acestui an. Asta după ce specialiştii moldoveni au constatat eficienţa acestora în unităţile-pilot deschise în patru spitale regionale. Toate detaliile despre reforma spitalicească au fost abordate astăzi în cadrul unui simpozion naţional, la care a participat şi Raed Arafat, secretar de stat din România.

Pentru început, Unităţi de Primiri Urgenţe vor fi deschise în spitalele din raioanele Soroca, Ungheni, Orhei, Căuşeni, Hânceşti, Edineţ şi Comrat. Specialiştii din aceste unităţi vor putea să evalueze starea pacienţilor şi să-i trieze, în funcţie de gravitatea cazului, după coduri şi culori de la roşu-cazuri extrem de grave spre alb - cazuri mai uşoare. Lucru care va permite alocarea corectă a resurselor disponibile.

„Implementarea proiectului se face cu ajutorul experţilor din România. Mai mult, oficialii de la noi au adaptat modelul de peste Prut cerinţelor din Republica Moldova. Şi medicii sunt instruiţi continuu pentru a acorda asistenţă medicală calitativă”, a declarat viceministrul Sănătăţii, Oleg Creciun.

Crearea Unităţilor de Primiri Urgenţe a fost iniţiată în cadrul proiectului REPEMOL, încă din anul 2010. De atunci au fost create patru departamente, care au arătat eficienţă şi calitate a actului medical.

Pentru a acoperi costurile, managerii spitalelor vor trebui să găsească resurse interne, dar şi bani de la parteneri internaţionali. Unele instituţii au primit deja echipamente.

Unităţile de Primiri Urgenţe vor funcţiona 24 din 24 de ore, iar intervenţiile vor fi gratuite pentru toţi cetăţenii.
 
Similare