Sursa foto:E-medicina.md Vizualizari:

VIDEO. Societatea civilă se revoltă împotriva colectării taxelor în instituţiile de învăţământ

Taxele informale colectate în instituţiile de învăţământ din Chişinău au intrat în atenţia societăţii civile. Diversele asociaţii care se formează în şcoli spun ca este nevoie de aceşti bani pentru realizarea unor activităţi şi pentru cumpărarea unor bunuri, în folosul tuturor elevilor. Părinţii spun că dau aceşti bani, dar, în multe cazuri, copiii lor nu primesc nimic.

Reprezentanţi ai societăţii civile spun că aceste asociaţii sunt susţinute de administraţiile instituţiilor de învăţământ care, în multe cazuri, fac presiuni asupra celor care se opun achitării acestor taxe. Deseori, elevii primesc o chitanţă pe care este scris donaţie, iar acolo este indicată suma ce trebuie plătită.

În unele licee, aceste taxe ajung până la 2500 de lei, dar cazurile în care banii colectaţi de la elevi nu ajung acolo unde s-a promis sunt frecvente.

Situaţia financiară nu le permite tuturor parinţilor să achite taxele informale cerute. Cu toate acestea, mulţi elevi, chiar şi cei care se împotrivesc, sunt nevoiţi să faca rost de bani pentru că, de multe ori, sunt ameninţaţi. Aceste practici ies la iveală, în general, atunci când copiii termină şcoala.

Societatea civilă vrea ca acest fenomen să fie stopat. Un ordin în acest sens a fost semnat de şeful interimar al Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport, Alexandru Fleaş. Astfel, se interzic taxele de înmatriculare în instituţiile cu finanţare de la buget, pentru asigurarea manualelor alternative, pentru prestarea serviciilor educaţionale suplimentare la programele de studii, pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii, amenajări şi dotarea instituţiilor de învăţământ, precum şi pentru organizarea activităţilor extraşcolare.
 
Similare