SOCIAL

Se doreşte elaborarea unei legi speciale pentru protecţia socială a vârstnicilor

post-img

Persoanele în etate sunt cele mai afectate de problemele sociale şi economice în Republica Moldova. Potrivit unui studiu elaborat de Centrul de Cercetări Demografice, peste 70 la sută dintre persoanele trecute de 55 de ani din această ţară nu au şansa de a îmbătrâni activ şi sănătos. Şi cum procesul de îmbătrânire este în creştere, organizaţiile neguvernamentale din domeniu se întreabă dacă politicile publice vor face faţă necesităţilor.

În următoarele trei decenii se aşteaptă creşteri de 30 la sută a numărului vârstnicilor. Asta ar trebui să dea de gândit autorităţilor, spun reprezentanţii de la Help Age International şi cei de la Platforma pentru îmbătrânire activă.

Din cauza că sistemul de asigurări sociale nu le garantează o pensie decentă, persoanele în etate sunt nevoite să apeleze la sistemul de asistenţă socială, pentru a primi diferite ajutoare. Mulţi însă, nu le pot primi din motiv că sistemul de asistenţă socială este suprasolicitat şi de alte categorii. Aşa că dacă proprii copii nu îi pot ajuta, bătrânii rămân singuri în faţa nevoilor.

După mai multe discuţii cu responsabilii de la Ministerul Muncii, s-a ajuns la concluzia că trebuie elaborate mai multe programe pentru a susţine participarea vârstnicilor la viaţa economică, socială şi culturală a societăţii. Este nevoie întâi de toate de o structură care ar reprezenta interesele acestui grup de persoane, spun ONG-iştii. Drept exemplu, în România funcţionează Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice.

În Republica Moldova sunt peste 650 de mii de pensionari.