SOCIAL

VIDEO. Şcoala şi grădiniţa din Cotul Morii, Hânceşti, au centrale termice pe bioenergie

Încălzirea instituţiilor publice cu gaze sau cărbune ţine de trecut. Grădiniţa şi şcoala din Cotul Morii, localitate afectată de inundaţiile puternice din 2010, au trecut la sistemul de încălzire pe biomasă. Decizia, luată încă în 2013, aduce lunar economii de câteva mii de lei, bani care sunt investiţi în modernizarea clădirii grădiniţei şi şcolii sau în procurarea materialelor didactice pentru elevi.

Şcoala şi grădiniţa din Cotul Morii, reconstruite din temelie după inundaţiile din 2010, au fost racordate la sistemul de încălzire pe biomasă. Peste 250 de copii şi personalul didactic îşi desfăşoară activitatea într-un sediu bine amenajat, dar mai ales, bine încălzit.
 
Mai mult, de curând, grădiniţa din localitate a uitat şi de coşmarul încălzitului apei cu ajutorul boilerelor.
 
Şefa instituţiei spune că datorită trecerii la sistemele bioecologice de încălzire, lunar se fac economii de peste 10 mii de lei.
 
Cotul Morii este una dintre cele 8 localităţi din Hânceşti care şi-au conectat şcolile şi grădiniţele la centrale termice pe bioenergie, contribuind astfel la dezvoltarea economică a comunei, sporirea securităţii energetice a ţării, dar şi protejarea mediului ambiant. 
 
În total, 209 şcoli, grădiniţe, centre comunitare şi spitale din Republica Moldova au trecut de la încălzirea cu gaze şi cărbune la cea cu biomasă. Racordarea instituţiilor publice la sisteme de încălzire eco se face cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.