SOCIAL

VIDEO. Salarii mai mari pentru medici, mai puţine plângeri din partea pacienţilor

Performanţa, calitatea actului medical şi responsabilitatea îşi spun cuvântul. Medicii care se ghidează după aceste reguli au primit salarii mai mari cu 20 la sută.

12 ani din viaţa Nataliei Botnari au fost dedicaţi în exclusivitate medicinei. Este cardiolog şi nicidecum întâmplător. Cât e ziua de lungă, Natalia nu mai stă pe loc. Zilnic îngrijeşte de vreo 12 pacienţi.
 
Fluturaşul de salariu nu reflectă întotdeauna responsabilitatea pe care o poartă pe umeri. Majorarea cu 20% a salariului, în funcţie de performanţă, vine să facă dreptate.
 
A trecut mai bine de jumătate de an de când s-a introdus noul mecanism de salarizare. Datele Ministerului Sănătăţii arată că tinerii specialişti încasează între 5 şi 7 mii de lei pe lună. În spitalele republicane, doctorii cu experienţă de peste 20 de ani primesc salarii de aproape 9 mii de lei. În spitalele raionale, medicii primesc până la 8 mii de lei, iar asistentele medicale între 4500 şi 5000 de lei. În acelaşi timp, medicii de familie sunt remuneraţi cu cel mult 11 mii de lei. Avantajul noii formule de salarizare nu constă doar în faptul că medicii se bucură de salarii mari. Acum, directorii de spitale cheltuie banii cu mai multă precauţie.
 
Reformarea sistemului de salarizare a cadrelor medicale îi face pe tinerii specialişti să ramână acasă.
 
Salariile mai mari îi determină pe medici să fie mult mai atenţi cu bolnavii. Numărul de plângeri din partea pacienţilor a scăzut simţitor, fapt confirmat de minister. Pentru salariile lucrătorilor medicali, în perioada iulie-decembrie 2016, s-au cheltuit aproape 1,5 miliarde de lei, cu aproximativ 25 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.