SOCIAL

VIDEO. Republica Moldova, la raport în faţa ONU. Legile care apără drepturile persoanelor cu dizabilităţi nu sunt respectate

post-img

Adoptarea Legii incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi, a Legii egalităţii şi a reformei în domeniul educaţiei incluzive sunt unele dintre progresele legislative pe care le-a înregistrat Republica Moldova timp de şapte ani de la ratificarea Convenţiei ONU privind asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

În acelaşi timp, ţara noastră are unele restanţe la acest capitol. Este vorba despre modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte capacitatea juridică a persoanelor cu dizabilităţi, accesul lor la serviciile medicale şi respectarea dreptului la angajare în câmpul muncii.

Despre acest lucru a menţionat coordonatorul naţional al Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Veaceslav Balan, în cadrul emisiunii Obiectiv Comun, de la TVR MOLDOVA.

„Republica Moldova a reuşit să adopte o lege nouă, care stabileşte o cotă obligatorie de 5% pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi. Acest lucru înseamnă că orice instituţie, publică sau privată, este obligată să angajeze una sau mai multe persoane cu dizabilităţi, în raport de 5%. Din păcate, această normă, de facto, nu a fost implementată. Nicio instituţie publică nu s-a ocupat de promovarea acestei norme. La sfârşitul anului 2016, s-a făcut o modificare privind introducerea unor sancţiuni pentru agenţii economici care nu respectă acest principiu. După trei luni de la implementarea legii, eu nu am auzit niciun caz de sancţiune în acest sens”, a menţionat Veaceslav Balan.



Expertul a mai menţionat că dreptul la serviciile medicale pentru persoanele cu dizabilităţi nu este exercitat pe deplin. Instituţiile medicale nu sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi, nu au echipament necesar şi, deseori, se întâmplă ca medicii să aibă o atitudine necorespunzătoare.
„În Republica Moldova nu există încă niciun cabinet ginecologic echipat cu un scaun pentru examinări ginecologice pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii”, a afirmat reprezentantul ONU.



Marţi, 21 martie 2017, Republica Moldova a prezentat un raport cu privire la respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Comitetul ONU a venit cu un set de recomandări pe care autorităţile de la Chişinău trebuie să le implementeze şi, respectiv, să raporteze peste cinci ani despre realizările obţinute.
 
Elena Guţu, TVR MOLDOVA
 
Emisiunea integrală poate fi urmărită aici.