Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Proiectul SMURD 2 ar putea fi implementat din luna mai 2018

Serviciul Mobil de Urgenţă Resucitare şi Descarceraredevine tot mai important în Republica Moldova. Autorităţile de la Chişinău au depus la Iaşi toate documentele pentru implementarea proiectului SMURD 2, o extindere a activităţii din prezent a oamenilor în roşu. Se aşteaptă o investiţie de 10 milioane de euro, bani europeni, iar asta va însemna mai multe echipaje SMURD, în ajutorul oamenilor.

SMURD 2 a ajuns deja la prima etapă de aprobare - aşteaptă aprobarea Biroului regional de cooperare transfrontalieră de la Iaşi.Va ajunge, ulterior, pe masă autorităţilor de management de la Bucureşti,urmând că, într-un final, să fie aprobat a Consiliului Europei. Toate aceste proceduri ar trebui să se încheie până în luna mai, anul viitor, iar după semnarea contractului, SMURD-ul din Republica Moldova va primi un grant de 10 milioane de euro pentru extindere.
 
Astăzi în Republica Moldova nu sunt piste de aterizare pentru elicopterele SMURD de la Iaşi sau Galaţi care trec Prutul pentru misiuni de salvare. La Chişinău, pe post de heliport serveşte stadionul Dinamo din preajma spitalului de Urgenţă. Problema apare atunci când pacientul adus cu elicopterul SMURD până la Chişinău trebuie să ajungă la un alt spital din capitala Republicii Moldova.
 
Cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă de la Chişinău promit să înceapă lucrările imediat ce banii vor ajunge în Republica Moldova.

Mai multe autospeciale SMURD înseamnă şi mai mulţi paramedici. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă de la Iaşi urmează să construiască un poligon de instruire, unde vor şcoliţi şi paramedicii din Republica Moldova. Câţi vor păşi pragul acestui poligon, e greu de spus. Autorităţile de la Chişinău îşi doresc că toţi salvatorii şi pompierii să poată purta şi uniformă roşie de paramedic.
Similare