SOCIAL

VIDEO. Proiectul EaPGREEN a fost implementat în şase ţări ale Parteneriatului Estic

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reciclarea deşeurilor şi întreprinderi eficiente. Sunt principalele probleme de mediu asupra cărora Republica Moldova trebuie să lucreze în următorii ani. Recomandările se regăsesc în Proiectul "Ecologizarea economiilor în ţările Parteneriatului Estic", implementat în perioada 2013-2017.

Experţii europeni susţin că promovarea economiei verzi ar trebui să fie una dintre principalele priorităţi ale Republicii Moldova. În cadrul proiectului, specialiştii au efectuat mai multe cercetări printre care şi starea de mediu a oraşului Orhei. Printre probleme sunt poluarea cauzată de transport, vulnerabilitatea anumitor zone la inundaţii, dar şi problema gunoiştilor neautorizate. Aceleaşi probleme sunt în majoritatea localităţilor din Republica Moldova.
 
Peste 80 de agenţi economici, care gestionează întreprinderi cu risc sporit de poluare a mediului au beneficiat de instruiri.
 
Experţii europeni susţin că Republica Moldova trebuie să promoveze economia verde în  sectoarele care au valoare adăugată, cum ar fi agricultura şi IMM-urile.
 
În 2018 va intra în vigoare legea cu privire la evaluarea strategică de mediu. Anul trecut, Republica Moldova a interzis importul şi folosirea produselor care conţin cinci tipuri de azbest, considerate toxice.
 
Proiectul "Ecologizarea economiilor în ţările Parteneriatului Estic" a fost implementat în perioada 2013-2017 în şase ţări: Armenia, Azerbadjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Valoarea proiectului a fost de 10 milioane de euro.