Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Procurorii au donat medicamente de jumătate de milion de lei pentru copiii bolnavi de cancer

O parte din copiii care suferă de cancer vor beneficia de o serie de medicamente costisitoare, care pot fi găsite doar peste hotare. Un lot de medicamente a ajuns astăzi în secţia Hematologie pentru copii de la Institutul Oncologic din Chişinău, dar abia după trei luni de negocieri. Banii pentru medicamente au fost donaţi de procurorii din Republica Moldova.

Multe preparate sunt necesare pentru a vindeca un copil de cancer. Preţurile acestor medicamente este, de cele mai multe ori, mult prea mare pentru părinţii greu încercaţi ai micuţilor bolnavi de cancer. În Moldova, astfel de preparate sunt greu de găsit, aproape imposibil. Aşa că părinţii fac tot ce pot ca să le găsească.

Că părinţii sunt nevoiţi să facă rost de unele preparate, recunoaşte şi conducerea Institutului Oncologic. Problema e în faptul că unii agenţi economici refuză, pur şi simplu, să importe astfel de medicamente, iar Ministerul Sănătăţii este nevoit să ducă lungi negocieri cu ei. O salvare este acum lotul de medicamente, donat astăzi de procurori.
 
De fapt, procurorii s-au gândit să facă o donaţie încă de 1 iunie, de ziua copiilor. Peste 650 de procurori au donat o parte din salariul lor şi s-au gândit că pot să le uşureze suferinţa copiilor bolnavi de cancer dacă le cumpără medicamentele cele mai costisitoare.
 
Doar că nu a fost chiar atât de simplu. Ministerul Sănătăţii a organizat de două ori licitaţii pentru achiziţia preparatelor, la care nu a participat niciun agent economic. A trebuit să-i convingă pe unii dintre ei ca să aducă medicamentele în Republica Moldova. A durat aproape trei luni până când preparatele au ajuns la spital. Procuratura spune că s-a autosesizat în acest caz. Deşi nu-i poate obliga pe agenţii economici să importe astfel de medicamente, Procuratura Generală promite să găsească o metodă prin care să simplifice procedura de achiziţie.
 
La Institutul Oncologic sunt internaţi, anual, aproximativ 90 de copii cu diferite forme de cancer.
Similare
RECOMANDĂRI