SOCIAL

VIDEO. Primul festival al vinurilor din regiunile cu Indicaţie Geografică Protejată va avea loc pe 26 august

Ştiaţi că fiecare vin are pe lângă aroma soiului de struguri şi o aromă a zonei de unde este fabricat? Ei bine, cei din Republica Moldova sunt la un pas să afle acest lucru şi chiar să-l guste. Vinurile din 4 zone geografice protejate se reunesc la Complexul Etno-Cultural Vatra într-un mare festival numit oeno-gastronomic „DeVin&DeGust”.

Vinul se mai alege în acest an cu încă un festival – cel al licorilor din strugurii crescuţi în zonele protejate. Numit oeno-gastronomic „DeVin&DeGust”, festivalul va scoate în prim plan vinurile care transmit aroma celor 4 regiuni care poartă astăzi titlul de Indicaţie Geografică Protejată – Codru, Ştefan Vodă, Valul lui Traian şi Divin. Organizatorii vor astfel să identifice vinul cu viile din care a fost produs.

„Sectorul viti-vinicol, lansându-se pe drumul ăsta de calitate, pentru producerea vinului cu indicaţie geografică va fi un bun exemplu şi pentru alte sectoare din industriile noastre, industria alimentară, producerea brânzeturilor, carne, ca ei tot să intre în aşa o aventură . Festivalul oeno-gastronomic pune accent pe regiune. Noi toată viaţa o petrecem în Chişinău, acum vrem să o descentralizăm”, a declarat Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului.

Vinurile vor face un tandem şi cu bucatele specifice regiunilor respective. Astfel, licorile din zona Codru vor fi servite neapărat cu bucate din carne, în special vânat, vinurile din Ştefan Vodă se îmbină perfect cu bucate din peşte, iar cele din zona Valul lui Traian vor fi servite cu brânzeturi. Cocktail-urile pe bază de divin vor fi servite cu ciocolată. Astfel, fiecare regiune îşi lasă amprenta atât pe vinuri, cât şi în gustul bucatelor. De exemplu, când vorbim de zona Codru, vorbim în primul rând de vinuri albe.

„Este ceva comun pentru această zonă şi în primul rând calitatea vinurilor, mai ales albe, care se disting prin proprietăţile lor aromatice, prin aciditatea lor proaspătă, prin prospeţimea şi tinereţea lor, cu atât mai mult că în zonă sunt întreprinderi care produc şi spumante, derivate de la vinurile proaspete albe”, a menţionat Ion Prida, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Vin, IGP CODRU.

Cele mai bune vinuri roşii seci le găsim în schimb în regiunea Valul lui Traian.

„Zona geografică Valul lui Traian este în primul rând zona vinurilor roşii de excelenţă. Deoarece se simte foarte foarte intens influenţa Mării Negre, mai ales în extremitatea sudică a regiunii”, a spus Viorel Golovatic, directorul Asociaţiei Producătorilor de Vin, IGP Valul lui Traian.

Festivalul oeno-gastronomic „DeVin&DeGust” este organizat pe 26 august la Complexul Etno-Cultural Vatra. Şi-au anunţat participarea 21 de vinificatori, 27 de producători de carne şi brânzeturi şi alţi 20 de producători de brânzeturi. Cei de la Oficiul Naţional al Viei şi Vinului vor pune la dispoziţie transport gratuit din Chişinău. Vor avea acces la festival doar cei care vor avea câte un pahar „Wine of Moldova” pe care îl vor primi la intrare contra unei sume de 30 de lei.