SOCIAL

VIDEO. Primăria caută o nouă groapă pentru depozitarea gunoiului din Chişinău

Războiul gunoaielor e în plină desfăşurare în capitala Republicii Moldova. Cele două gropi de gunoi existente, în care se depozitează toată mizeria din Chişinău, sunt pline. Administratorii pe de o parte şi localnicii pe de altă parte, cer municipalităţii să găsească soluţii. Iar primăria a decis să deschidă o a treia groapă de gunoi. Timp de 2 zile, localnicii de la Bubuieci au blocat drumul şi nu au permis autospecialelor să evacueze deşeurile.

Cuţitul a ajuns la os, spun revoltaţi localnicii din Bubuieci. Mirosul insuportabil ce vine de la groapa de gunoi le face viaţa imposibilă.

Aşa că toată mizeria din Chişinău transportată aici a creat cea mai mare groapă de gunoi din Europa. Acest loc este o adevărată bombă ecologică.

Supăraţi, localnicii au blocat săptămâna trecută, pentru două zile drumul şi nu au permis maşinilor de gunoi să mai depoziteze mizerie acolo. În plus, oamenii le-au cerut autorităţilor să evacueze gunoiul la groapa din Ţânţăreni. Pentru această groapă există un proiect de investiţie de 14 milioane de euro, bani oferiţi de BERD şi BEI, pentru a transforma gunoiştea în una ce se va alinia la standardele internaţionale de mediu.

Autorităţile locale din Ţânţăreni nu mai vor însă o groapă de gunoi, fie ea cât de modernă. Acolo a fost prima groapă de gunoi, până în 2010, când s-a deschis cea de la Bubuieci. Acum însă, nici localnicii din Ţânţăreni, nici cei din Bubuieci nu mai vor să trăiască în mirosurile pestilenţiale care vin din gropile de gunoi.

Pentru a nu rata banii şi şansa de a avea o groapă de gunoi modernă, primarul de Chişinău spune că aşteaptă propuneri unde ar putea fi deschisă o altă groapă de gunoi.

Cât timp s-a protestat la Bubuieci, tomberoanele pline cu gunoi până la refuz pe străzile din Chişinău nu au fost evacuate pentru că nu era unde. După ce s-au calmat spiritele, s-a lucrat non-stop pentru colectarea gunoiului. 

În urma protestelor, regia „Autosalubritate” a înregistrat pierderi de 300 de mii de lei. În 2013 a fost lansată strategia naţională cu privire la Deşeuri. Documentul prevede crearea a opt regiuni sau gropi ecologice pentru toată Republica Moldova.