SOCIAL

VIDEO. Prevenirea şi combaterea infracţiunilor cibernetice, pe agenda procurorilor de la Chişinău

Combaterea criminalităţii cibernetice, fără a afecta viata privată, este cea mai importantă provocare pentru oamenii legii, în era tehnologiilor informaţionale.

Pentru a găsi soluţii la această problemă comună, procurorii şi ofiţerii de urmărire penală din şase ţări ale Parteneriatul Estic s-au întrunit, pentru două zile, la Chişinău.
 
În era când comunicarea, cumpărăturile, achitarea facturilor sau transferul de date se desfăşoară din ce în ce mai mult în mediul online, a crescut şi ponderea crimelor cibernetice. În încercarea de a proteja cetăţenii de aceste infracţiuni, apare însă şi riscul imixtiunii în viaţa privată.
 
Totuşi online-ul depăşeşte hotarele ţărilor, de aceea experţii susţin că problemele comune precum escrocheriile sau crimele financiare pot fi soluţionate prin cooperare în regiunea Parteneriatul Estic.
 
Astfel, procurorii şi ofiţerii de urmărire penală din Belarus, Georgia, Republica Moldova şi alte ţări vor încerca, timp de două zile, să determine unele soluţii comune în prevenirea şi combaterea crimelor cibernetice. Evident, cu sprijinul şi expertiza specialiştilor din Uniunea Europeană.
 
Una dintre recomandările de bază ale experţilor ar fi implementarea Convenţiei de la Budapesta, care oferă răspunsuri la cele mai frecvente probleme de securitate cibernetică protejând, în acelaşi timp, datele cu caracter personal. Evenimentul este organizat de Procuratura Generală a Republicii Moldova, în parteneriat cu Consiliul Europei, în cadrul proiectului Cybercrime@ EAP III.