Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Poliţia lansează campania "Revin acasă, pentru că îmi pasă"

Autorităţile vor să readucă poliţiştii acasă. Pentru că Republica Moldova a pierdut mulţi specialişti, din cauza migraţiei, Poliţia s-a gândit să-şi recupereze profesioniştii sau cel puţin să beneficieze din experienţa lor. Instituţia îşi vrea ofiţerii înapoi - dacă nu pentru totdeauna, măcar în calitate de instructori pentru cei rămaşi acasă. Inspectoratul General de Poliţie a identificat deja cetăţeni moldoveni, care activează în poliţia din mai multe ţări şi printr-o campanie naţională vrea să-i adune pe toţi acasă.

Ideea unei astfel de campanii a pornit pe străzile din Marea Britanie. Autorităţile din Republica Moldova au mers în regat pentru un schimb de experienţă. Acolo au descoperit că forţele de ordine britanice de poliţie sunt ajutate şi de un cetăţean moldovean. Sorin Netida, student la Universitatea de Poliţie din Marea Britanie, este poliţist voluntar în Northampton. Aşa că autorităţile de la Chişinău n-au stat mult pe gânduri şi au venit cu o solicitare pentru conducerea poliţiei britanice.

 Zis şi făcut. Marea Britanie a acceptat propunerea şi a şi început să-l pregătescă pe Sorin, nu doar ca pe un simplu poliţist, ci ca pe un instructor care va pregăti un inspectorat întreg. Planul s-ar putea realiza la toamnă, după ce Republica Moldova îşi va ajusta legislaţia. Sorin Netida spune că a acceptat provocarea.

Experienţa lui Sorin a determinat IGP-ul de la Chişinău să-şi caute poliţiştii şi de prin alte ţări. 

Inspectoratul General al Poliţiei vrea pentru început să-i adune pe poliţişti acasă în perioada 20- 26 august, când este Săptămâna Diasporei în Republica Moldova.  Timp de o săptămână, va fi organizat un training pentru toate categoriile de poliţişti. Autorităţile privesc şi mai departe - vor chiar să le propună funcţii de conducere, doar ca să revină acasă. Pentru poliţiştii plecaţi prin lume s-ar putea găsi şi salarii europene. 

Delegarea poliţiştilor originari din Republica Moldova, dar care activează în ţările partenere, se va face în baza acordurilor internaţionale de colaborare bilaterală. 
Similare