VIDEO. Panica, mai periculoasă decât coronavirusul. Românii golesc rafturile magazinelor cu produse de primă necesitate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Panica, mai periculoasă decât coronavirusul. Românii golesc rafturile magazinelor cu produse de primă necesitate

În ciuda apelurilor la calm lansate de autorităţi, românii continuă să dea iama prin hypermarketuri şi farmacii în căutarea alimentelor dar şi a măştilor sterile. În plus, un alt pericol sunt ştirile false care s-au răspândit în număr mare în ultima perioada, în special pe reţelele sociale.


Ieşenii au dat buzna în magazine încă de la primele ore, speriaţi că produsele de primă necesitate s-ar putea epuiza. Alţi cumpărători spun că oricum îşi făceau aprovizionare pentru o lună în avans, aşa că nu e ceva neobişnuit să-şi umple cămară.

Reprezentanţii marilor magazine spun că vânzările au crescut cu până la 50% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut. Cele mai căutate produse sunt: făina, fasolea, orezul, uleiul, zahărul, paştele şi conservele.

Totuşi, alimentaţia în cazurile de gripă trebuie să conţină mai puţini carbohidraţi şi mai multe fructe şi legume bogate în vitamina C.

Dar, până la lipsa alimentelor, un risc şi mai mare îl reprezintă ştirile false propagate în special pe reţelele de socializare.

Isteria media, generată de coronavirus, a dus la o situaţie tragicomică la Spitalul Judeţean Mehedinţi. Au fost furate măştile de protecţie pe care unitatea sanitară le punea la dispoziţia aparţinătorilor bolnavilor. După ce, în ultimele zile, preţul acestor măşti de protecţie, la furnizori, a crescut şi de 50 de ori.

De altfel, măştile de protecţie şi dezinfectanţii lipsesc cu desăvârşire şi din farmaciile din Drobeta-Turnu-Severin, spun farmaciştii.

Specialiştii epidemiologi atrag însă atenţia că măştile de unică folosinţă nu ne protejează sută la sută.

Autorităţile ne sfătuiesc să ne spălăm pe mâini cât mai des posibil, să evităm contactul cu persoane bolnave, să ne acoperim nasul şi gura dacă stranutăm sau tuşim şi să curăţăm toate suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool.

Similare
RECOMANDĂRI