Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Olga Cuşnir a studiat medicina la Sibiu, însă a ales să profeseze în Republica Moldova

Spitalele din Republica Moldova se confruntă cu o criză acută de specialişti, iar exodul medicilor pare să nu se mai oprească. Numai anul trecut, 600 dintre ei au ales calea străinătăţii.

Nu a fost însă şi cazul Olgăi Cuşnir, un medic anestezist care a renunţat la o carieră glorioasă în România, pentru a fi în slujba bolnavilor din Republica Moldova.

Olga Cuşnir spune că nu regretă alegerea făcută. La 37 de ani, doamna doctor Olga, aşa cum e numită de pacienţi, a devenit şeful Secţiei de Reanimare Septică de la Spitalul Clinic Republican, are 36 de angajaţi şi zilnic îngrijeşte de zeci de pacienţi în stare gravă. Misiunea ei este să readucă la viaţă bolnavii care de multe ori par fără speranţă.
 
A făcut Facultatea de Medicină „Victor Papilian” a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu şi a câştigat o bursă din partea Guvernului României. A fost printre primii moldoveni care a studiat la Sibiu şi unul dintre puţinii care s-a întors acasă.
 
Şase ani a studiat la Sibiu, timp în care a colindat în lung şi-n lat spitalele de acolo. Specialitatea care i-a picat cu tronc a fost cea de medic anestezist. Aşa a ajuns persoana care joacă partida dintre viaţă şi moarte.
 
A devenit unul dintre cei mai valoroşi specialişti din Republica Moldova şi primeşte mereu oferte de muncă din partea spitalelor din România. Propunerile sunt tentante, recunoaşte ea, însă altceva conteaza mai mult. 
 
Exodul medicilor moldoveni continuă. Doar anul trecut, din ţară au plecat aproape 600 de specialişti. Deficitul este tot mai acut.
 
Datele oficiale arată că în Republica Moldova activează aproape 10 400 de medici.
Similare