SOCIAL

VIDEO. O familie şi-a deschis o fermă de şinşile care numără peste 400 de animale

Ani de documentare intensă, investiţii de câteva zeci de mii de euro şi multă ambiţie. Este reţeta de succes după care s-a condus familia Erhan din satul Fundul Galbeni, raionul Hânceşti, iar acum se mândreşte cu o fermă de şinşile. Afacerea însă nu ar fi fost fără partenerii din Ungaria, acolo unde va fi exportată blăniţa.

Afacerea blănoasă a fost pusă pe patru lăbuţe la începutul anului 2017. Încet-încet, în fermă au ajuns să crească peste 400 de şinşile. 
 
GHEORGHE ERHAN, antreprenor: "Ne-am documentat ani de zile şi am spus că dacă toată viaţa ne-am ocupat cu iepuri, am avut porci, vaci, eram gospodari şi am avut până la 200 de iepuri, de ce să nu încercăm şi noi, că pare a fi profitabil".
 
Ferma a fost ridicată din temelie şi corespunde tuturor standardelor europene. O parte dintre banii investiţi au provenit dintr-un grant oferit în cadrul progamului PARE 1+1 în valoare de 200 de mii de lei. Şi pentru a creşte din start doar animăluţe de rasă bună, şinşilele au fost importate din Ungaria. Tot acolo, va fi exportată carnea şi blăniţa.
 
ELENA SÂRBU, director fermă: "Carnea peste hotare este foarte dietică ca şi cea de iepure şi în Ungaria se consumă chiar". 
 
Şinşilele sunt îngrijite foarte bine. Regula de aur a afacerii este ca animalele să fie sănătoase şi relaxate. Aşa că sunt întreţinute cu multă dragoste.
 
Animăluţele beau apă doar după ce aceasta trece printr-un sistem de filtrare. În plus, blănoasele sunt hrănite numai cu mâncarea importată de la partenerii din Ungaria.
 
De fapt, şinşilele au fost din start răsfăţate. De exemplu, după ce au fost aduse din Ungaria în Republica Moldova, le-a fost pusă muzică pentru câteva zile şi aşa au uitat de stresul călătoriei. Şi deseori sunt alintate cu bunătăţi.