SOCIAL

VIDEO. O antreprenoare din Alexăndreni a lansat o afacere cu ajutorul proiectelor finanţate de UE. „Sunt convinsă că în R. Moldova se poate de făcut şi afaceri, dorinţă să fie!”

În comuna Alexăndreni, nu departe de orăşelul Biruinţa, se află o singură fabrică din zonă.

În ultimii ani, s-au închis porţile mai multor fabrici din zonă, precum cea de zahăr, de producere a alcoolului etilic sau cea de ghips. Astfel, sute de localnici au rămas fără loc de muncă, fiind nevoiţi să plece. Însă, nu si cei 50 de localnici care activează la fabrica, administrată de către Ludmila Dimitrachi, o localnică din Alexandreni, care a deschis afacerea încă acum 17 ani.

Fabrica este specializată în producerea produselor semifabricate congelate, fiind cunoscută consumatorilor din ţară pentru colţunaşii şi pelmenii săi. Totul a început cu doar şase angajaţi, patru dintre care erau membrii familiei Ludmilei. Primii patru ani de la lansare, fondatoarea întreprinderii a învârtit colţunaşii cu mâinile proprii, până a reuşit să-şi cumpere primul utiaj.

Treptat, prin muncă continuă, afacerea a luat foc. Producţia a crescut, iar astăzi 40 de tipuri de produse şi tone de colţunaşi se vând în magazinele din ţară. „Când lucram manual, făceam trei tone pe lună, iar acum producem 6 tone pe zi”, spune zâmbind Ludmila Dimitrachi, cea care ţine
pulsul acestei linii de fabricare. 

Pentru majoritatea angajaţilor activitatea fabricii a însemnat siguranţa că pot obţine un salariu decent aici, acasă. Printre aceştia este şi Victoria, pentru care, în timp ce ea muncea la Moscova, copiii i-au fost crescuţi de bunica acestora. Atunci când fabrica aflată la doi paşi de casa ei şi-a mărit numărul de angajaţi, ea a revenit în sat şi s-a angajat aici, iar acum îşi poate petrece serile şi zilele libere în familie, alături de copii. 

Ludmila Dimitrachi este conştientă de valoarea fabricii pentru localitatea sa şi este hotărîtă să accepte orice fel de provocări pentru a-şi dezvolta afacerea. A reuşit deja să acceseze mai multe granturi europene şi a obţinut finanţare prin intermediul a mai multe programe care sprijină afacerile mici şi mijlocii. Cu sprijinul programelor finanţate de UE, compania a reuşit să achiziţioneze transport specializat, linie automată de producere a colţunaşilor cu o capacitate de 150 kg de produs pe oră, dar şi să beneficieze de consultanţă în marketing şi vizibilitate, care s-o ajute inclusiv la accesarea lanţurilor internaţionale de supermarketuri care operează în Republica Moldova. Totodată, în cadrul unui program german, angajaţii fabricii au fost instruiţi de către experţi în domeniu cum se dezvoltă procesul de producţie, să stabilească contacte cu parteneri din Germania şi să intre pe piaţa de acolo. 

În prezent, compania are drept scop atragerea cumpărătorilor din Republica Moldova, pentru că la Alexăndreni mai sunt oameni care vor să muncească acasă, în satul lor. Ludmila Dimitrachi nu renunţă la idea de a face tot ce îi stă în puteri pentru fabrică şi localitatea sa de baştină: „Eu sunt convinsă că la noi în Republica Moldova se poate de făcut şi afaceri, şi de lucrat. Dorinţă să fie!”, afirmă ea. 

Acest material este produs în cadrul Campaniei „Descoperă Echipa Europa”, realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene de către proiectul „Comunicare strategică şi suport pentru mass-media în Republica Moldova”. Conţinutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului şi nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.