VIDEO. Număr record de credincioşi la pelerinajul pentru cinstirea Sfintei Parascheva. Printre ei, Mustafa, un musulman care studiază fenomenul pelerinajului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Număr record de credincioşi la pelerinajul pentru cinstirea Sfintei Parascheva. Printre ei, Mustafa, un musulman care studiază fenomenul pelerinajului

Pelerinajul pentru cinstirea Sfintei Parascheva aduce la Iaşi un număr record de credincioşi: peste 70 de mii. Mâine este marele praznic, dar astăzi este duminică şi pelerini din toate colţurile ţării au venit să se roage la moaştele ocrotitoarei Moldovei. În acest an se pot ruga şi la mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon.

Astăzi la prânz, coada la racla cu moaşte măsura peste 4 kilometri. Erau zeci de mii de persoane. Printre pelerini l-am întâlnit pe Mustafa. Este musulman. De 4 ani vine la Iaşi, pentru a se ruga la moaştele Sfintei despre care se crede că face minuni.

Mustafa este cercetător în antropologie socială şi teologie creştină, preocupat de fenomenul pelerinajelor religioase din Europa. Are o cercetare academică despre "Fenomenul Sfânta Parascheva", aşa că nu putea să nu fie zilele acestea la Iaşi.

Soţii Anna şi Kirill Nakhapetian sunt din Moscova şi au venit întâmplător aici, în vacanţă. S-a nimerit să fie aici de sărbătoare.

Anna, care lucrează ca inginer în industria atomică, spune că a fost impresionată de faptul că femeile din România se pot închina şi intra în biserici chiar dacă nu nu poartă batic, aşa cum este în Rusia.

Familia Negrescu este din Bârlad. Elena, deşi operată la un picior, a stat la rând peste 17 ore.

La prânz, numărul pelerinilor depăşise 70 de mii.

Similare
RECOMANDĂRI