Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Mărturii ale experienţelor traumatizante suportate de femei în maternităţi

S-au ales cu infecţii grave, au fost îndemnate să renunţe la copiii care erau sănătoşi sau au născut singure în salon, în timp ce medicii responsabili îşi rezolvau probleme personale. Sunt mărturii cutremurătoare ale mamelor din aşa-numitele „maternităţi ale groazei”. Atenţie, declaraţiile care urmează vă pot afecta emoţional.

ANIŞOARA D. Reclamă: Incompetenţă, corupţie
"După ce am născut mi-au lăsat un tampon de vată în vagin. La vreo şase zile deja mirosea de la mine insuportabil. Atunci am căpătat o infecţie cu care încă lupt. S-a întâmplat acum doi ani şi patru luni la maternitatea din Hânceşti. Apropo, aici vaccinul BŢJ (cum îl numim noi) costă neoficial 450-750 de lei".
 
OLGA M. Reclamă: Malpraxis, incompetenţă
"Pe 24 iunie 2017 am născut la termen de 35 săptămâni o fetiţă moartă. Soţul m-a dus la maternitatea din Făleşti. Simţeam că copilul iese şi strigam isteric către sora medicală să cheme medicul, dar ele nu ştiau ce să facă. Una dintre ele îndruga o prostie de genul ”Ţine în tine, nu împinge!” Am văzut un pic căpuşorul, l-am apucat din mine şi l-am ajutat să iasă. Într-o instituţie medicală, alături de lucrători medicali şi în prezenţa a două paciente, am fost nevoită să-mi primesc singură naşterea în salonul de reanimare".

MARIANA G. Reclamă: Iresponsabilitate, neglijenţă, violenţă verbală
"La 13 săptămâni am fost internată la CMC la doamna doctor M.C. Femeie mai inumană nu am văzut. Patru zile la rând venea în salon şi mă descuraja cu tot felul de fraze: ”Hai, mergi să întrerupem sarcina?”; ”Nu ştiu de ce te-am mai internat aici, poate trebuia deodată în ginecologie, să avortezi?”; ”Ce faci faţa asta leşinată, că amuş te duc sus la întrerupere”; ”Da` tu chiar te ţii cu amândouă mâinile de sarcina asta?”. După 11 zile m-am externat, dar mi-e frică să ajung iar la ea".
 
SILVIA O. Reclamă: Neglijenţă
"Am născut la Ialoveni. Atenţie zero, îmi puneau injecţii din când în când, de două ori am fost dată afară din sala de naşteri fiindcă nu reuşeam să nasc. Fraze de genul: „Dacă nu îţi este a naşte, du-te acasă!” Când au ascultat inima copilului, ea nu se auzea, au chemat anesteziologul, mă pregăteau pentru cezariană, dar până să vina medicii, una din moaşe a băgat mâna şi a tras copilul de cap. A doua zi, infirmiera mi-a spus că i-au pus gheaţă la cap. Plângea non-stop, nicio atenţie. Şi acum avem probleme, sunt sigură că e trauma de la naştere".
 
UNA D. Reclamă: Fals în acte, malpraxis, corupţie
"Am născut la 39 săptămâni, 3 250 kg, 53 cm, în 2013, în oraşul Bender. Copilul era deja mort. A venit un medic în ajutor, care mai nu îmi sărea pe burtă ca să nasc mai repede. M-au lasat pe un pat învelit cu piele şi fără măcar un cearşaf. După chinul naşterii nu vroiau măcar să îmi arate fetiţa. Mă amăgeau că mâine, apoi că copilul deja e la morgă. Părinţii au mers la morgă, însă acolo au zis că fetiţa încă nu a venit, doar documentele ei veniseră încă de cu seară. Am făcut scandal şi când mi-au dat-o, acolo era scris că am avut varicelă în timpul sarcinii, ceea ce e minciună".
 

DINA F. Reclamă: violenţă verbală
"În 2009 am pierdut sarcina gemelară la 21 săptămâni, spre nefericirea mea - în noaptea Paştelui. E groaznic să-mi amintesc cum îmi strigau să mă grăbesc căci au adus pasca sfinţită şi nu au timp, cum mi s-au legat picioarele ca să poată munci fără piedici, cum mi-au pus copiii pe o masă de tablă, unul din ei înca viu, iar când neonatologul a vrut să se apropie că auzise că ar fi o naştere prematură, în faţa mea i s-a răspuns “degeaba aţi venit, acuş va fi rece”. A doua zi medicul nici nu a intrat să vadă cum mă simt. S-a întâmplat la CMC".
Similare
RECOMANDĂRI