SOCIAL

VIDEO. Maria şi Mihai au dărâmat stereotipuri şi au demonstrat că pot fi fericiţi

Au dărâmat stereotipuri şi au demonstrat că pot fi fericiţi. Mihai şi Maria sunt primul cuplu din internatul psihoneurologic care a ales viaţa pe cont propriu, în comunitate. De mai bine de patru luni, tinerii locuiesc în satul Lăpuşna. Au gospodărie, lucrează, dar îşi doresc o casă, un loc numai al lor şi pentru asta muncesc zi de zi.

Abandonaţi la naştere, Mihai şi Maria şi-au petrecut toată viaţă prin orfelinate. Pentru că au atins majoratul şi nu aveau unde merge au fost transferaţi la Internatul Psihoneurologic din Bădiceni. Acolo s-au cunoscut şi au decis să-şi unească destinele.

Timp de un an au stat într-o cameră separată la internat, dar au înţeles că visurile lor se vor putea realiza doar printre oameni. Astfel, cu suportul Keystone Moldova, au reuşit să se mute în satul Lăpuşna într-o casă închiriată. Decizia nu a fost uşoară.

Sunt deja patru luni de când savurează libertatea şi viaţa în comunitate. Satul i-a primit cu drag. Mihai lucrează la brutăria din Lăpuşna, folosind abilităţile obţinute în cadrul unui proiect.

Maria s-a angajat cusătoreasă la atelierul din localitate, dar mai face şi comenzi individuale. De curând, împreună, au cusut 40 de genţi pentru o organizaţie. Chiar dacă stau cu chirie, au învăţat să fie gospodari. Îngrijesc o grădină, merg la cumpărături, fac conserve, gătesc.

Au şi animale în grijă. Şi-au cumpărat câteva găini, iar în dar au primit o pereche de iepuri, împreună cu instrucţiunile de îngrijire. 

Ecaterina Golovatâi, coordonatorul Keystone pentru dezinstituţionalizarea persoanelor din internatele psihoneurologice, este mereu alături de tineri. Îi ghidează în activităţile zilnice şi le oferă un sfat când au nevoie.

„Decizia le aparţine lor de a încerca să trăiască în comunitate şi eu cred că le reuşeşte, pentru că se implică şi ei la procesul ăsta, la procesul de schimbare a vieţii lor. Suntem o echipă pot să spun”, a declarat Ecaterina Golovatâi, reprezentant Keystone Moldova.

Totuşi îşi doresc un cuib al lor. Organizaţia le-a oferit o casă în curtea locuinţei protejate din Lăpuşna, dar aceasta necesită o reparaţie capitală. Organizaţia a reuşit să construiască o anexă şi să tragă conducta de apă şi canalizare, dar mai e nevoie de multe investiţii pentru a schimba acoperişul, uşile, pentru a construi soba, dar şi un atelier pentru Maria.

Mihai şi Maria nu au rude care ar putea să-i ajute, iar salariile sunt prea mici pentru a face economii şi a repara casa. Cei care doresc să-i ajute să-şi construiască fericirea pot contribui prin intermediul platformei www.guvern24.md.

Cei care vor să-i ajute pe Maria şi Mihai pot dona AICI.