SOCIAL

VIDEO. La ferma din satul Fârlădeni, raionul Hânceşti, cresc anual 7000 de bovine

De la câţiva viţeluşi până la câteva mii de capete de bovine. Este afacerea lui Tudor Ungureanu din satul Fârlădeni, raionul Hânceşti. A investit câteva zeci de milioane de lei în tehnologii de ultimă generaţie, astfel încât tot ce produce este refolosit. Animalele crescute cu grijă sunt exportate în ţările arabe, acolo unde sunt de fapt cei mai pretenţioşi consumatori.

Povestea de succes a fermierului a început cu câţiva viteluşi şi doar doi muncitori. În numai trei ani, ferma a devenit una dintre cele mai performante şi inovative din Republica Moldova.

Anual, aici cresc peste 7000 de capete de bovine. Şi să nu credeţi că nu au parte de condiţii bune. Pe lângă mâncarea copioasă, animalele au la dispoziţie mereu apă caldă. Automat se umple vasul în cazul în care nu mai este apă. Şi pentru a le fi cald stau pe saltele speciale aduse tocmai din Germania.
 
Animalele nu sunt hrănite cu mâncare cumpărată ci cu furaje făcute din plante crescute pe pământurile gospodarului. Că bovinele sunt perfect sănătoase dau asigurări şi specialiştii.
 
În plus, văcuţele sunt ţinute într-un mediu relaxant.
 
Sigur că mirosul din hale nu este cel mai plăcut, dar prinde bine la buzunar. Pare greu de crezut, dar şi mai greu realizat. Nu a fost însă un lucru imposibil pentru Tudor Ungureanu.
 
Astfel de unităţi care produc totul pe loc şi refolosesc deşeurile se numesc ferme cu ciclu închis. Tot ce există pe cele 5 mii de hectare de la Fîrlădeni e un adevărat model de organizare şi agricultură modernă. Gospodarul nu se opreşte însă aici. Îşi propune să treacă de la exportul de animale vii la cel de carne deja ambalată.
 
Până una alta, bovinele made in Moldova sunt la mare căutare de unii dintre cei mai pretenţioşi consumatori de carne din lume. Cei din Emiratele Arabe Unite, dar nu numai, sunt clienţii fideli.

La ferma de bovine din satul Fârlădeni lucrează 110 muncitori.