SOCIAL

VIDEO. Integrarea socială a vârstnicilor, în vizorul autorităţilor din Republica Moldova

post-img

Fenomenul îmbătrânirii active este prezent şi în Republica Moldova, la fel ca în statele Uniunii Europene. Din 2018, a intrat în vigoare Planul de acţiuni al Guvernului privind îmbătrânirea activă. Subiectul a fost abordat în cadrul emisiunii Obiectiv Comun de la TVR MOLDOVA.

„Avem mai multe strategii, inclusiv planuri, de integrare a politicilor de îmbătrânire în celelalte politici, astfel încât la nivel intersectorial să putem cuprinde aceste aspecte. Populaţia care îmbătrâneşte trebuie să fie ocupată în câmpul muncii. Majorarea vârstei de pensionare face parte din politica Guvernului”, a declarat Djulieta Popescu, şef Direcţia politici de asistenţă socială a familiilor cu venituri mici, vârstnicilor şi veteranilor, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

La nivel de municipiu, există vârstnici care sunt angajaţi în calitate de asistenţi sociali. „Avem persoane în vârstă angajate în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială. Le place munca şi se implică emoţional. Pentru ei e foarte bine. Sunt mulţumiţi că-i acceptăm”, a declarat Irina Banova, şef adjunct Direcţia Asistenţă Socială Chişinău.

Potrivit unui Raport al Naţiunilor Unite, în Republica Moldova doar 1 din 10 persoane în vârstă participă activ şi se implică în viaţa socială. Ţara noastră are o capacitate foarte redusă pentru îmbătrânirea activă, cât şi un mediu nefavorabil pentru aceasta.

Pe lângă integrarea socială a persoanelor în etate, autorităţile vin în sprjinul bătrânilor din păturile social-vulnerabile. Aceştia pot beneficia de servicii de alimentaţie publică gratuită, dar şi de alte activităţi de recreere şi petrecere a timpului liber.

Pentru mai multe detalii, urmăriţi emisiunea integral.