SOCIAL

VIDEO. Integrarea educaţională a copiilor cu dizabilităţi de vedere, o provocare pentru Republica Moldova

post-img

Copiii cu dizabilităţi senzoriale din Republica Moldova întâmpină probleme atunci când este vorba de accesul la educaţie. Deşi datele oficiale arată că sunt aproape 400 de copii cu anumite deficienţe de vedere şi nevăzători, totuşi numărul este mult mai mare.

 În ultimii ani, a fost promovată politica de incluziune educaţională a copiilor cu Cerinţe Educaţionale Speciale (CES) , însă o bună parte din ei încă mai studiază în instituţii rezidenţiale.

Subiectul a fost abordat în cadrul emisiunii Obiectiv Comun de la TVR MOLDOVA. Invitaţii ediţiei au remarcat neadaptarea sistemului educaţional şi a şcolilor propriu zise la nevoile copiilor cu deficienţe de vedere.

„În lege este stipulat foarte clar că toţi copiii trebuie să aibă acces la educaţie, însă din păcate lipseşte un mecanism de implementare”, a menţionat Tatiana Ghidirimschi, directorul Centrului de Reabilitare Medico - Socială pentru Persoane cu Vedere Slabă „LOW VISION”.

Una dintre soluţii ar fi dotarea instituţiilor de învăţământ cu tehnică specială destinată copiilor cu dizabilităţi de vedere. Totodată, potrivit avocatului poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, este nevoie ca accentul să fie pus pe dotarea fiecărui copil în parte, pentru ca acesta să aibă acces nu doar în instituţia de învăţământ, dar în orice altă locaţie.

„Problema este că aceste şcoli nu sunt adaptate sub nicio formă. Accesibilitatea o putem depăşi, într-un fel sau altul, dar atunci când am depăşit această problemă, dăm peste bariera lipsei materialelor didactice. O şcoală normală nu poate să-şi permită să multiplice cărţi Braille, pentru că nu există printere specializate, ele sunt şi scumpe. Trebuie să fie şi manuale cu format mărit, profesori care să ştie să lucreze cu aceşti copii”, susţine Ştefan Oprea, vicepreşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Republica Moldova.

În Republica Moldova, mediul socio-educaţional nu este pregătit în totalitate să-i primească pe copiii cu deficienţe senzoriale. Tocmai de aceea, pentru a-i ajuta să se integreze mai uşor în comunitate şi să deprindă abilităţile de bază, există centre specializate care le vin în ajutor şi îi ajută să se integreze mai uşor în comunitate.

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici: