SOCIAL

VIDEO. În Republica Moldova există aproape 500 de refugiaţi

Au văzut în Republica Moldova un colac de salvare. Refugiaţi din Siria, Irak, Libia, Afganistan sau Ucraina consideră această ţară o a doua patrie care îi învaţă limba sub ghidarea unor profesori. Centrul de Caritate pentru Refugiaţi îşi are uşile deschise pentru ei.

În fiecare săptămână, copiii şi adulţii vin la Centrul de Caritate pentru Refugiaţi, unde se organizează Clubul Femeilor şi al Copiilor. Aici, învaţă limba română şi limba arabă, se implică în diferite activităţi educative şi de creaţie sau pur şi simplu fac schimb de opinii şi experienţe.
 
Amalid Karim se află în Republica Moldova de cinci ani împreună cu soţul şi fiica ei. Este studentă în anul patru la Arhitectură, la Universitatea Tehnică din Moldova şi se remarcă prin note excelente. După absolvire îşi propune să se angajeze. Pentru Amalid, Republica Moldova este o sursă de pace şi linişte, iar oamenii de aici sunt înţelegători şi primitori.
 
Copiii refugiaţi învaţă alfabetul şi limba arabă pentru a nu uita limba de origine, dar şi pentru că părinţii lor ţin mult la graiul matern.
 
Limba română, spun adulţii refugiaţi aici, este o limbă melodioasă pe care o învaţă la cursuri. Mulţi dintre ei însă, sunt la început de cale.
 
Centrul colaborează cu mai multe instituţii pentru a-i încadra pe refugiaţi în câmpul muncii.
 
În Republica Moldova există aproape cinci sute de refugiaţi. Dintre care, angajaţi în câmpul muncii, în număr mai mare sunt bărbaţii, iar la grădiniţele şi şcolile din ţară, sunt înscrişi aproape 40 de copii refugiaţi.