SOCIAL

VIDEO. În Republica Moldova a fost ridicată o troiţă în amintirea soldaţilor români, căzuţi la Cotul Donului

Premieră istorică pe malul stâng al Prutului. În orăşelul Durleşti a fost ridicată o troiţă în memoria ostaşilor români, căzuţi în luptele sângeroase de la Cotul Donului in timp ce apărau dreptul istoric asupra Basarabiei, Bucovinei de Nord şi Ţinutului Herţa.

Troiţa a fost ridicată la iniţiativa unui bun român, Vasile Şoimaru, şi a fost sfinţită de un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei.

Troiţa a fost ridicată pe cea mai înaltă colină din orăşelul Durleşti, o suburbie a capitalei Republicii Moldova. E închinată celor 156 de mii de ostaşi români, dezrobitori ai Basarabiei, Bucovinei de Nord şi a Ţinutului Herţa, anexate în 1940 de către URSS.

„Ei au trecut prin Basarabia, au dezrobit Basarabia, au trecut Nistrul, pentru că aşa sunt regulile războiului, au oprit la Stalingrad, acolo le-a fost finalul”, a declarat Vasile Şoimaru, istoric, deputat în Primul Parlament.

În acest an se împlinesc 75 de ani de la sângeroasele lupte de la Cotul Donului. În noiembrie 1942, Nică Paiu, din comuna Miroslăveşti, judeţul Iaşi, avea 23 de ani. Astăzi, la cei 98 de ani împliniţi, isi aminteste in detaliu ziua de 19 noiembrie 1942. 
 
„La ora asta, eram în suferinţă mare. Veneau două avioane sovietice. Ne-au mitraliat. Jos, la pământ”, a spus, Nică Puiu, veteran de război.

Dumnezeu i-a purtat însă de grijă şi a revenit pe pământul strămoşesc, chiar dacă a trecut prin multe suferinţe. Generalul de aviaţie Radu Teodor spune că motivaţia armatei române a fost una sfantă. Generalul de aviaţie Radu Teodor spune că motivaţia armatei române a fost una sfantă.

„Am fost pe Don ca să sfinţim cu sânge şi să pecetluim cu sânge, dreptul nostru veşnic de a fi români în România întregită, umăr la umăr, în istoria acestui veac tulburat. Au murit de la generali până la ultimul soldat şi-au dat sângele acolo”, a mărturisit general de Flotilă Aeriană, 

Istoricul basarabean Vasile Şoimaru a fost primul care a pornit, în 2009, pe urmele ostaşilor români, ce zac în stepele de la Cotul Donului. A revenit la Cotul Donului peste trei ani pentru a pune o cruce, iar în Basarabia a adus pământ, amestecat cu sângele soldaţilor români.

Prima troiţă în memoria ostaşilor români căzuţi în luptele de la Cotul Donului a fost ridicată, acum câţiva ani, de către generalul de aviaţie Radu Teodoru, la mănăstirea Comana, din România.