SOCIAL

VIDEO. În instituţiile medicale din Republica Moldova există numai 50 de bioingineri

Spitalele din Republica Moldova se confruntă cu o lipsă acută de medici care să îngrijească pacienţii, însă medicii de dispozitive medicale sunt cu adevărat o raritate. În toate spitalele şi policlinicile din ţară există numai 50 de bioingineri din necesarul de 250. În lipsa acestor specialişti, jumătate din capacităţile care le pot oferi un aparat se duc pe apa sâmbetei.

La numai 20 de kilometri depărtare de Chişinău este lipsă acută de specialişti. Aparatele medicale din Spitalul Raional Ialoveni sunt lăsate numai pe mâna medicilor. Nu există niciun bioinginer care să le îngrijească.

Şi când aparatele medicale mai noi sau mai vechi refuză să funcţioneze, sunt chemaţi în ajutor inginerii de la companiile de unde s-a cumpărat tehnica. Medicii recunosc că uneori se mai apucă şi singuri de meşterit pe unde pot.

În schimb, situaţia este mult mai bună la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău. Din 2001, a apărut Departamentul Inginerie Biomedicală. În prezent, sunt angajaţi numai patru bioingineri care îngrijesc  peste 1 500 de aparate şi 915 paturi. Aşa se face că Andrei Druţă, bioinginer de şase ani, este responsabil de peste 300 de dispozitive medicale. El le face să lucreze ca la carte.

În fiecare an sunt pregătiţi la Universitatea Tehnică 40 de bioingineri. Jumătate dintre aceştia sunt la taxă. Contractul anual costă 9 mii de lei. Statul vine cu o soluţie destul de atractivă.
 
În spitalele şi policlinicile din Republica Moldova există peste 50 de mii de aparate medicale şi doar în 5 spitale din ţară există departamente de bioingineri.