SOCIAL

VIDEO. În cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, UE a investit 80 mii euro în grădiniţa din Nisporeni

Încă o grădiniţă din Republica Moldova are apă caldă datorită proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană. Pe acoperişul instituţiei au fost instalate mai multe colectoare solare care vor oferi copiilor apa caldă tot anul. Până la finele lui 2017, alte 37 de grădiniţe vor instala panouri solare, cu sprijinul UE.

Până acum, cei peste 270 de copii care frecventează grădiniţa „Povestea” din oraşul Nisporeni îşi spălau mâinile cu apă rece sau încălzită la aragaz. Acum, micuţii şi personalul instituţiei se pot bucura de apă caldă gratis, produsă de colectoare solare.

Colectoarele solare au fost instalate cu sprijinul UE, în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă. Cei mai bucuroşi de instalarea colectoarelor sunt însă, părinţii.

„Suntem foarte mulţumiţi de implementarea acestui proiect. Copiii, anterior, îşi spălau mâinile cu apă rece, ceea ce pe timp de iarnă duce la îmbolnăviri”, spune CRISTINA MOLDOVANU, părinte.
 
Anterior, tot cu suportul Uniunii Europene, în grădiniţă a fost instalată şi o centrală termică, pe bază de peleţi. Costul total al lucrărilor se ridică la două milioane de lei, dintre care un sfert a fost contribuţia primăriei.
 
 „Cel mai important este că a crescut consumul de apă, oamenii cunosc că este gratis, nu mai merge gândirea de a economisi la căldură sau apă, şi asta pentru copii este mult mai bine”, a menţionat GRIGORE ROBU, primar, oraşul Nisporeni.
 
În prezent, 21 de grădiniţe şi centre de sănătate din Republica Moldova au instalate, din fonduri europene, colectoare solare, combinate cu centrale termice pe bază de biomasă, care asigură confortul termic al copiilor şi educatorilor, economii bugetare şi dezvoltare locală. Până la finele anului, alte 37 de grădiniţe vor instala panouri solare pentru producerea apei calde în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova.