SOCIAL

VIDEO. În 2018, Republica Moldova poate obţine dreptul de a exporta produse de origine animală pe piaţa UE

La sfârşitul lui 2018, Republica Moldova ar putea obţine dreptul de a exporta produse de origine animală pe piaţa Europeană.

Condiţia este ca producatorii să treaca cu brio de misiunea de audit a Comisiei Europene la Chişinău care va avea loc în a doua jumătate a acestui an. Potrivit directorului Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Republica Moldova poate dobândi dreptul de export al produselor de origine animală doar după acreditarea Laboratorul veterinar şi ajustarea cadrului legal conforme exigenţelor UE.

„Urmează să acredităm Centrul Naţional Veterinar la bolile NewCastle şi gripa aviară. Acreditarea va avea loc doar după un an de efectuare a testelor.  La moment noi suntem la final cu  testele pe aceste boli în Republica Moldova. În total s-au efectuat, în condiţii de laborator, peste 19 mii de teste la aceste boli şi raportăm trimestral Comisiei Europene. Exportul pe piaţa UE va putea avea loc doar după un audit. Noi dorim să invităm din partea Digisante în a doua jumătate a anului viitor”, a declarat director ANSA, Gheorghe Gaberi.

Dacă va trece cu succes de acest audit, Republica Moldova va avea undă verde la exportul produselor de origine animală pe piaţa Europeană.

În prezent, Republica Moldova exportă în UE miere de albine, praf de ouă şi produse de acvacultură. Agenţii economici autohtoni care doresc să exporte produse compuse cu conţinut de lapte sunt nevoiţi acum să importe lapte din ţări care au dreptul de export în UE al acestui produs. Datorită producţiei animaliere, Republica Moldova şi-ar putea majora exporturile pe piaţa comunitară cu până la 20 la sută.  În 2017, 65 % din totalul exporturilor
din Republica Moldova au ajuns pe piaţa Europeană.