VIDEO. Grădiniţă ultra modernă în Tîrnova, Edineţ. Guvernul României a alocat 2,4 milioane de lei
Vizualizari:

VIDEO. Grădiniţă ultra modernă în Tîrnova, Edineţ. Guvernul României a alocat 2,4 milioane de lei

Copiii din satul Tîrnova, raionul Edineţ dispun de o grădiniţă ultra modernă, care ar putea concura cu cele mai dotate instituţii preşcolare din Republica Moldova. Pereţii termoizolaţi şi acoperişul renovat au schimbat radical aspectul de odinioară a clădirii. Totul graţie suportului României, care a acordat un grant în valoare de 2,4 milioane de lei.

„Condiţiile sunt foarte bune, copiii vin (acasă) foarte mulţumiţi de la grădiniţă, cu o bucurie enormă. Aş putea spune că este o grădiniţă dintre cele mai bune din raion, este foarte cald, copiii vin doar într-o maletă, nu îi îmbrăcăm gros”,a declarat un părinte, potrivit nordnews.md.

Graţie condiţiilor moderne, grădiniţa nu duce lipsă de copii. Instituţia a fost dotată cu mobilier, tehnică nou şi blocuri sanitare.

„Grădiniţa „Ghiocel” are bloc sanitar bine dotat cu cratiţe de inox, bucătărese bine instruite, avem soră medicală şi cabinet medical, avem condiţii foarte bune, dacă înainte, în blocul sanitar nu se încălzea, era greu să facem mâncare, bucăteresele lucrau în frig, acum avem condiţii minunate”, a spus directorrul grădiniţei, Ala Goraş.

Copiii de aici au parte de jucării personalizate şi câte trei seturi de albituri indivuale. Mai mult, micuţii pot urmări emisiuni educaţionale la televizoarele achiziţionate în cadrul proiectului.

„Este foarte bine pentru că avem condiţii şi este uşor de lucrat cu copii chiar şi pe timp de pandemie. Noi suntem prima grădiniţă din raion care s-a redeschis pe data de şapte septembrie. Înainte ne încălzeam de la sobe, se încălzea doar sala de grupă, dormitorul nu se încălzea, acum se încălzeşte totul şi este foarte bine”, a spus educatoarea Georgeta Feodorov.

Iniţiativa de a reabilita grădiniţa aparţine primarului, care şi-a dorit condiţii mai bune pentru copiii din sat.

„Îmi era ruşine de satul meu, pentru că era într-o stare de pe vremea colhozului. Am aplicat la un poiect în două etape. În prima etapă a fost renovată parţial grădiniţa, au fost realizate lucrările pe interior, schimbate geamurile, uşile, blocurile sanitare. În primul meu an de mandat, eu intram în grupele pentru copii şi erau  doar câte trei-patru copii, sărmanii nu rezistau până la sfârşitul zilei, era foarte frig, se încălzeau cu sobe. Astăzi avem o cazangerie, avem condiţii europene şi moderne”, a declarat Cornelia Rusu, primarul satului Tîrnova, rnl Râşcani.

Renovarea grădiniţei din Tîrnova a avut loc în cadrul unui proiect finanţat prin intermediul Fondului de Investiţii Sociale din Moldova (FISM). România a alocat în acest sens 2,4 milioane de lei, iar autorităţile locale au contribuit cu 300 de mii de lei.

Similare
RECOMANDĂRI