Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Grădiniţa din Călăraşi are cea mai energo-eficientă clădire publică din Republica Moldova

Calitatea şi standardele germane au ajuns, în sfârşit, şi în Republica Moldova. Copiii din Călăraşi se vor bucura de o grădiniţă modernă, dotată cu echipament performant, iar autorităţile vor avea cheltuieli de întreţinere cu aproape 90 la sută mai mici. Instituţia preşcolară din Călăraşi, inaugurată astăzi, a devenit cea mai energo-eficientă clădire publică din Republica Moldova.

Acum un an, în locul grădiniţei din Călăraşi, inaugurată astăzi cu mult fast, nu era decât un teren gol. În timp record, cu sprijinul financiar de la Guvernul Germaniei, aici a fost construită prima instituţie publică din Republica Moldova de tipul casă pasivă. Ceea ce înseamnă că grădiniţa respectă toate strandardele germane de eficienţă energetică.

„Aceasta este prima clădire, din regiune, România şi Ucraina, care obţine un certificat de casă pasivă. Acest certificat demonstrează eficienţa şi calitatea lucrărilor de construcţie. Factura care va veni în poşta grădiniţei va fi de 90 de ori mai mică decât factura de la altă grădiniţă din localitate”, a declarat directorul Fondului de Investiţii Sociale, Mircea Eşanu.

Izolarea termică şi încălzirea pe bază de biomasă transformă grădiniţa în cea mai eficientă instituţie, din punct de vedere energetic, din Republica Moldova. Costul de întreţinere pentru instituţia preşcolară, cu suprafaţa de peste 1000 de metri pătraţi, vor fi identice cu cele ale unui apartament cu trei camere, adică aproximativ 2.500 de lei pe lună.

„Vor frecventa această gradiniţă 100 de copii, repartizaţi în patru grupe, este format de acum întreg colectivul”, a menţionat directoarea grădiniţei.

Micuţii se vor bucura de toate condiţiile în noua lor grădiniţă. Cei mai mulţumiţi sunt părinţii şi bunicii. Suma totală a proiectului a fost de peste un milion de euro. Lucrările de construcţie au fost finanţate integral dintr-un grant oferit de Banca germană pentru finanţare.

„Este foarte eficient din punct de vedere energetic. Doar 10 la sută din cheltuielile pe care obişnuim să le facem pentru o clădire obişnuită, vor fi alocate aici pentru iluminat, incălzire şi apă caldă”, a menţionat premierul Moldovei, Pavel Filip.

Şi Fondul pentru Eficienţă Energetică a contribuit cu 900 de mii de lei, bani alocaţi pentru echipamente electronice şi mobilier.
Similare
RECOMANDĂRI