SOCIAL

VIDEO. Gheorghe Bălan: Şcolile cu predare în limba română din Transnistria nu vor mai fi discriminate

Tiraspolul nu va mai face presiuni asupra celor opt şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Declaraţiile aparţin viceprim-ministrului pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan. După lungi discuţii cu aşa zişii oficiali din stânga Nistrului, s-a decis ca serviciile oferite instituţiilor de învăţământ să fie identice, indiferent de limba de predare.

Şcolile cu predare în limba româna din Transnistria nu vor mai fi ostatice ale aşa ziselor autorităţi de la Tiraspol. Asigurări dă viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan. Oficialul a menţionat că termenul de chirie a şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană va fi extins la 10 ani, şi nu doar la un an, aşa cum era până acum.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare a ţinut să puncteze că şi plăţile vor fi reduse la un preţ minim posibil, iar banii vor fi redirecţionaţi pentru a dezvolta aceste şcoli.

"Preţurile urmează să fie stabilite şi incluse în contracte, dar am convenit ca acestea să fie simbolice. La fel, vom depune eforturi pentru asigurarea şcolilor cu sedii noi, în cazul în care există această necesitate, şi cu materiale didactice corespunzătoare, bunuri necesare pentru desfăşurarea procesului educaţional. Totodată, şcolile cu predare în grafia latină vor putea utiliza loturile de pământ pe care sunt amplasate, iar acest fapt va oferi posibilitatea îmbunătăţirii infrastructurii din perimetrul adiacent acestora. De asemenea, va fi asigurată libera circulaţie a profesorilor şi elevilor, cu eliminarea barierelor existente în acest sens", a afirmat Bălan.

În prezent, în Zona de Securitate activează opt şcoli cu predare în grafie latină, cinci licee şi trei gimnazii. Cei peste 1400 de elevi învaţă în baza curriculei educaţionale a Republicii Moldova. Din cauza presiunilor exercitate în ultimii ani, numărul elevilor s-a micşorat semnificativ, spun directorii de şcoli. În 2015, de exemplu, plata pentru arenda clădirilor a fost majorată cu 13 la sută. Iar ce ţine de plăţile pentru servicii, până nu demult achitau dublu pentru energia termică, energia electrică şi apă. Nici manuale nu puteau aduce, deoarece aveau probleme la aşa zisa vamă.