SOCIAL

VIDEO. Feşteliţa - primul sat inteligent energetic din Republica Moldova

Aflat la o distanţă de aproape o sută de kilometri de Chişinău, satul Feşteliţa din Ştefan Vodă se poate lăuda cu multiple proiecte bazate pe energia regenerabilă, menite să reducă cheltuielile şi să protejeze mediul de emisiile de CO2. Şcoala din Feşteliţa, construită la sfârşitul anilor 70 avea o cazangerie veche, dar acum este iluminată şi încălzită cu ajutorul panourilor solare şi a bricheţilor.

„Cheltuielile pentru energie şi electricitate s-au redus la zero”, spune contabila instituţiei de învăţământ, Maria Munteanu, care mai precizează că „în anii precedenţi, pentru căldură şi electricitate, şcoala achita lunar între 6-7 mii de lei”.

Din banii economisiţi vor fi achiziţionate materiale didactice şi echipamente sportive pentru şcolari. „Sursele financiare economisite până acum au fost direcţionate pentru achiziţionarea echipamentului sportiv”, menţionează Valentina Cebotari, directoarea Liceului Teoretic „Vasile Moga”.

Şi grădiniţa din sat este iluminată şi încălzită conform aceluiaşi model. Aici au fost instalate suplimentar câteva tuburi speciale, care colectează energia soarelui şi o duc direct în robinete. Educatoarea Nina Didenco afirmă că grădiniţa a fost modernizată datorită proiectelor de eficienţă energetică din localitate. „Erau timpuri când copii dormeau îmbrăcaţi în paltoane din cauza frigului, dar acum dispunem de toate condiţiile necesare pentru studii şi joacă”, spune Nina Didenco.

Zero lei achită pentru electricitate şi primăria şi Casa de Cultură din sat. La marginea localităţii a fost amenajat şi un parc de panouri fotovoltaice în locul unei gunoişti, care va aduce venituri anuale de peste 800 de mii de lei.
„Aceşti bani vor fi utilizaţi pentru achitarea consumului de energie electrică necesar pentru iluminatul public, dar şi gestionarea serviciului public”, punctează Nicolae Tudoreanu, primarul satului Feşteliţa.

Toate proiectele au fost implementate cu sprijinul Uniunii Europene, care a oferit suport financiar şi consultanţă. Totul a început acum cinci ani prin instalarea iluminatului stradal inteligent. O astfel de tehnologie inteligentă, în combinaţie cu lămpile de tip LED, eficiente energetic, permit economisirea de cel puţin 30% din electricitate. Printre cele mai noi proiecte finanţate de UE, se numără amenajarea unei săli de conferinţă modernă la primărie şi inaugurarea unui atelier şcolar.
„Aici, copii învaţă să producă pungi biodegradabile şi măşti de protecţie pentru săteni”, subliniază profesoara Svetlana Tudoreanu.

Astfel, cu suportul financiar al Uniunii Europene, satul Feşteliţa a devenit primul sat inteligent energetic din Moldova. Toţi cei aproximativ 3.000 de localnici se bucură de iluminat stradal inteligent, de un parc cu panouri fotovoltaice, dar şi de patru cazangerii moderne. Aceste investiţii contribuie la reducerea cheltuielilor şi la protejarea mediul de emisiile de CO2.

Acest material este produs în cadrul Campaniei „Descoperă Echipa Europa”, realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene de către proiectul „Comunicare strategică şi suport pentru mass-media în Republica Moldova”. Conţinutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului şi nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.