SOCIAL

VIDEO. Fermierii din Republica Moldova vor fi instruiţi în domeniul agroecologiei

Loturi demonstrative şi şcoli pentru fermierii care doresc să cultive produse eco. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a lansat astăzi un proiect de promovare a practicilor agro-ecologice în Republica Moldova.

Din 2012 familia lui Tudor Darie, din Drochia, cultivă legume ecologice pe 15 hectare de pământ. Astăzi produsele lor ajung la instituţiiile de învăţământ din regiune.

„Pe aşa soluri bogate ar fi păcat să nu creştem produse organice. Avem la dispoziţie aproape tot un sol foarte fertil, avem îngrăşăminte organice care se duc la gunoi dar noi cumpărăm îl depozităm şi îl ducem în câmp, în rest dorinţă să fie”, a declarat Tudor Darie, producător legume organice.

Totuşi, sectorul rămâne nevalorificat. Dacă în 2016 în Republica Moldova erau peste 61 de mii de ha de plantaţii ecologice, astăzi sunt doar 20 de mii. O cauză ar fi limitarea din 2012 a subvenţiilor, care se mai acordă doar la plantaţiile multianuale. Dar, recent, ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a revenit la subvenţionare.

Însă, potrivit experţilor, ne confruntăm şi cu lipsa de informaţii şi experienţă în domeniu. De aceea, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, FAO a lansat iniţiativa pilot de promovare a practicilor agroecologice în Republica Moldova.

Proiectul  presupune revizuirea politicilor şi strategiilor în domeniul agroecologiei. De asemenea, vor fi create zece şcoli de fermieri pentru promovarea agriculturii conservative şi a metodelor inovative de protecţie integrată a plantelor, la care vor fi instruiţi peste 600 de fermieri.

Proiectul presupune şi efectuarea unor studii în teren pentru a identifica cele mai bune sisteme de cultivare în diferite zone agroecologice. Proiectul pilot se va încheia în iunie 2018 şi are un buget de 125.000 de dolari.