SOCIAL

VIDEO. Femeile din Republica Moldova care au trăit experienţe groaznice în maternităţi vor lansa o petiţie

Sistemul de sănătate din Republica Moldova pare să stea pe un butoi cu pulbere. După cazul revoltător în care o femeie a ajuns să nască în toaleta spitalului, alte situaţii teribile ies la suprafaţă. Toate sunt colectate de activişti civici, iar femeile care sparg tăcerea semnează o petiţie ce urmează să ajungă pe masa premierului Pavel Filip. Mamele care au trecut prin chinuri groaznice pentru a aduce prunci pe lume îşi doresc o schimbare reală.

Li s-a refuzat sau a fost tergiversată intenţionat acordarea asistenţei medicale de urgenţă, li s-au cerut bani pentru servicii medicale despre care legea spune că ar trebui să fie gratuite, au fost umilite de personalul medical, li s-au stabilit diagnostice şi tratamente greşite, motiv pentru care fătul sau mama s-au ales cu sechele pe viaţă sau chiar au murit. Sunt adevărate drame trăite de femei în mai multe maternităţi din Republica Moldova.

Totul a început săptămâna trecută, când o femeie s-a plâns anonim pe facebook de chinurile prin care a trecut la Institutul Mamei şi Copilului. Aceasta a ajuns să nască în toaletă, în chinuri groaznice şi fără ajutorul medicilor. Povestea tragică le-a făcut şi pe alte mame să retrăiască experienţele proprii. Toate cazurile vor fi anexate petiţiei, documente care vor ajunge, în primul rând, pe masa premierului Pavel Filip.
 
Şefului Cabinetului de miniştri i se cere iniţierea unui control amplu al stării la zi a sistemului medical în domeniul prenatal, atât referitor la nivelul de dotare cu tehnica necesară unei intervenţii calitative, supravieţuirii făţilor născuţi prematuri, cât şi din perspectiva nivelului de pregătire a cadrelor medicale în domeniul medical, etic, educării sexuale şi integrităţii. În termen de cel mult 14 zile să fie prezentate public rezultatele controlului. Revendicări sunt şi la adresa Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Să-i demită pe cei implicaţi în cazurile de malpraxis, să evalueze protocoalele ce reglementează relaţiile cu pacienţii şi să asigure financiar instruirea calitativă a personalului. Autoarele petiţiei solicită şi implicarea Centrului Naţional Anticorupţie, care să reacţioneze prompt la sesizările de corupţie în medicină şi să supună unui control riguros gestionarea donaţiilor pentru renovarea Institutului Mamei şi Copilului.

În petiţie se va face apel şi către Avocatul Poporului, personalul medical, mass-media, organizaţiile neguvernamentale, instituţiile diplomatice şi publicul larg. Femeile spun că nu cer de la medici decât să îşi îndeplinească obligaţiile legale şi morale.
 
În această săptămână, declaraţia va fi depusă la Guvern. Autoarele spun că în cazul în care solicitările vor fi ignorate, vor organiza, paşnic, dar hotărât, proteste stradale.