Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Eroii din luptele de pe Nistru, comemoraţi la intrarea în oraşul Tighina

Ecoul luptelor de pe Nistru se aude şi astăzi în Republica Moldova. În numele celor căzuţi în război, la intrarea în oraşul Tighina a fost ridicată o fântână-monument. An de an, camarazi de luptă, profesori şi elevi vin cu flori pentru a cinsti cum se cuvine eroii care de un sfert de veac nu mai sunt printre noi.

Fântâna Eroilor din apropierea oraşului Tighina are o poveste tragică. Din 2008 şi până astăzi, aici se adună părinţii care şi-au pierdut fii în război, camarazii de luptă sau cei care au fost doar martorii acelor clipe de groază. A devenit o tradiţie ca începutul lunii martie să fie dedicat comemorării eroilor căzuţi în luptele de pe Nistru.

Pentru Galina Fulga au trecut 25 de ani extrem de grei de când şi-a pierdut soţul. Tragedia de atunci este încă vie pentru ea. Pe ea soarta a lovit-o şi a doua oară. Astăzi, femeia vaduvă suferă de o boală grea. Galina se alină cu gândul că soţul ei şi-a dat viaţa pentru ţară.

Veteranii şi martorii la războiul nedrept de pe Nistru îşi amintesc că inamicul era bine instruit, avea sprijin şi armament şi a atacat mişeleşte.

La comemorarea de la Fântina eroilor au participat elevi ai Liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina şi cei ai Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol. Sunt două dintre cele opt instituţii de învăţământ din Transnistria care au opus rezistenţă şi au luptat pentru predarea în limba română.

În Luptele de pe Nistru, Republica Moldova a pierdut peste 300 de combatanţi iar alţi peste o mie au fost răniţi.
 
Similare