SOCIAL

VIDEO. Elevii din învăţământul profesional tehnic au organizat un flashmob

Avocat, medic sau economist nu mai sunt singurele profesii din care poţi scoate bani frumoşi. Mai nou, tencuitorii, apicultorii sau brutarii se mândresc cu salarii frumoase, de cel puţin 10 mii de lei pe lună. Peste 200 de tineri care au îmbrăţişat asemenea profesii şi se bucură de o carieră de succes au participat la acţiunea „Meserie pe plac, viitor asigurat”.

Meseriaşii au dansat formând, simbolic, o mână. Mesajul este cât se poate de simplu: îndemânarea pe care o vei obţine dacă optezi pentru învăţământul profesional tehnic.

La numai 17 ani, Vadim are visuri mari. Se vede apicultor, cu o albinărie care să-i aducă profit de sute de mii de lei.

„Pe viitor vreau să îmi deschid propria afacere. Câte familii de albine speri că vei avea? Sper la vreo 300. Poţi să câştigi bani din apicultură? Da. Cum? Prin produse, mierea, polenul, propolisul, lăptişorul de matcă”, a declarat Vadim Vidraşcu, student la apicultură.

Iar Ecateriana a demonstrat că dintr-o bucată de lemn poate crea un obiect de artă.

„Tatăl meu tot cu lemnul se ocupă şi talentul este de la tatăl meu. Salariul este foarte bun numai dacă este plăcerea”, a spus fata.

Cusător, croitor, bucătar, apicultor, casier, brutar, tencuitor, chelner sau instalator - toate sunt meserii din care poţi scoate bani frumoşi.

„Toate meseriile le consultăm cu instituţiile, cu Ministerul Muncii, astfel să ne asigurăm că elevii vor avea o rată de angajare cât mai sporită de încadrare în câmpul muncii”, a menţionat Silviu Gâncu, şeful Direcţiei ÎPT, Ministerul Educaţiei,

Începând cu anul 2014, Ministerul Educaţiei modernizează acest domeniu de învăţământ cu susţinerea financiară a UE, care acordă, în acest sens, un sprijin bugetar de 25 de milioane de euro.

„Noi vrem să mergeţi de la teorie la practica educaţională. Noi am alocat bani pentru echiparea laboratoarelor cu aparataj modern, gen sisteme IT. Tot ce ar avea nevoie un tânăr student pentru a fi capabil să lucreze în companii”, a subliniat Marco Gemmer, reprezentantul Delegaţiei UE în Republica Moldova.

În Republica Moldova există 11 centre de excelenţă, 32 de colegii şi 43 de şcoli profesionale în care învaţă peste 48 de mii de elevi.