Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Elevii Centrului de Excelenţă în Industria Uşoară vor avea condiţii moderne de instruire

De la rugină la… condiţii moderne de instruire şi performanţă. Elevii Centrului de Excelenţă în Industria Uşoară din Chişinău vor schimba maşinile de cusut din secolul trecut, pe utilaje de ultimă generaţie. În cadrul instituţiei  au fost inaugurate două ateliere moderne care vor asigura elevilor o instruire de calitate şi, astfel, noi oportunităţi de angajare în câmpul muncii.

O nouă panglică tăiată, un nou început. Instituţia a fost înfiinţată în anul 1945, iar elevii mai sunt instruiţi  şi azi  la maşini de cusut din anii ’50-'60.

Cu sprijinul donatorilor străini, astăzi au fost deschise două ateliere moderne de instruire, iar schimbările sunt vizibile.

Tatiana Balan, maistru instructor: „În atelierul precedent, dacă aveam dificultăţi cu maşinile, acum suntem foarte mulţumiţi. Maşinile au reglarea vitezei, deci elevele reglează viteza dorită, după capacităţi. Avem fiere de călcat cu aburi, ceea ce ne demonsrează calitatea lucrurilor. Avem presă pentru dublarea vestimentelor în special pentru vestimentele cu sprijin pe umăr, jachete, paltoane, adică avem calitatea foarte bună.

Tinerii spun că, în asemnea condiţii, le e mult mai uşor să deprindă meseria şi să îşi găsească, apoi, un loc de muncă. Mulţi dintre ei chiar doresc sa îşi înfiinţeze afaceri.

Alexandra Raeţchi, director Centrul de Excelenţă în Industria Uşoară: „Noi ca instituţie de învăţământ trebuie să pregătim muncitori calificaţi şi competitivi pe piaţa muncii, de aceea este necesară şi importantă dotarea atelierelor de instruire practică, pentru a fi la nivelul agenţilor economici. 

Accentul este pus pe a dobandi competenţe antreprenoriale ca ei, după absolvire, să-şi deschidă o afacere”.

Renovarea s-a făcut cu sprijinul financiar al proiectului CONSEPT, LED, care a mai amenajat, anterior, alte două ateliere. Suma investiţiilor se ridică la 1,5 milioane de lei.

Pius Fric, manager de proiect CONSEPT, LED: „Suportul material completează celelalte asistenţe oferite de CONSEPT: dezvoltarea organizaţională, pregătirea cadrelor didactice, asistenţă pentru îmbunătăţirea evaluării, dezvoltarea curiculei şi materialelor didactice”.

În 2018 urmeză să fie reprate încă trei ateliere, din totalul de 15.  Pentru a demonstra că investiţiile nu sunt în zadar, elevele centrului au pregătit pentru oaspeţi o prezentare a creaţiilor proprii.

La Centrul de Excelenţă în Industria Uşoară studiaza 800 de elevi.
Similare