SOCIAL

VIDEO. Dispozitivele electronice sunt o alternativă eficientă pentru securitatea detenţiei

Deţinuţi în ... brăţări. Monitorizarea electronică a condamnaţilor este o alternativă eficientă pentru detenţie, dar... puţin utilizată. Pentru a promova beneficiile brăţărilor electronice, Inspectoratul Naţional de Probaţiune a lansat o campanie de informare. Săptămâna aceasta au ajuns şi la Bălţi.

Deşi au o istorie de 50 de ani, în Republica Moldova brăţările electronice au intrat în uz abia în 2015. Acestea sunt o alternativă de aplicare a pedepselor.

Cu toate astea, din cele 115 sisteme disponibile în Republica Moldova, sunt utilizate doar 21. Un motiv ar fi lipsa de informaţii. De aceea, experţii au prezentat judecătorilor, procurorilor şi poliţiştilor din nordul ţării toate avantajele sistemului.

IURIE MAHU, şef adjunct, Direcţia Analitică şi Relaţii Externe: "Constă în monitorizarea de la distanţă prin sisteme GPS, utilaj telefonic, fix sau mobil cu care se monitorizează locaţia şi mişcarea persoanei supusă supravegherii sau controlului printr-o brăţară specială, instalată la mână sau picior".

Brăţările electronice nu îngrădesc mişcarea persoanei, dar în acealaşi timp asigură monitorizarea de la distanţă. Orice încălcare declanşează o alarmă.

VALERIU MELINTE, şef adjunct, Direcţia Monitorizare a Activităţii de Probaţiune: "Din momentul în care brăţara este aplicată, ea nu mai poate fi scoasă decât de persoana autorizată cu cheia specială. Dacă încearcă să scoată sau să deterioreze această prăţară se declanşează o alarmă şi persoana va fi trasă la răspundere".

Aplicarea brăţărilor electronice se poate face la solicitarea şefului de penitenciar sau prin decizia instanţei de judecată. În municipiul Bălţi, în prezent sunt utilizate trei brăţări electronice, alte două urmează a fi aplicate în următoarele săptămâni.