SOCIAL

VIDEO. Din 2020 va fi interzis importul şi exportul de produse cu adaos de mercur

Utilizarea termometrelor, barometrelor, lămpilor fluorescente, dar şi a bateriilor şi produselor cosmetice care conţin mercur va fi interzisă în Republica Moldova începând din 2020. Mai mult, va fi creată o întreprindere pentru prelucrarea deşeurilor periculoase. Republica Moldova şi-a asumat acest angajament odată cu ratificarea Convenţiei de la Minamata.

Deşi Republica Moldova nu produce mercur, anual, în aer, sol şi subsol ajung peste 950 de kilograme de acest element chimic. Potrivit datelor, doar în 2014 au ajuns pe piaţă peste 2 milioane de lămpi şi becuri; 180 de mii de termometre medicale şi aproximativ 15 tone de baterii ce conţin mercur.

Potrivit Convenţiei de la Minamata, începând cu 1 ianuarie 2020, va fi interzis importul, plasarea pe piaţă şi exportul de produse cu adaos de mercur.

Astfel, termometrele, barometrele, higrometrele, manometrele cu mercur vor trebui înlocuite cu dispozitive electronice. Totodată, în Republica Moldova va fi creată, cu suportul financiar al Naţiunilor Unite pentru Mediu, o întreprindere pentru demercurizarea produselor existente.

Parlamentul a votat săptămâna trecută proiectul de ratificare a Convenţiei de la Minamata cu privire la mercur. Documentul include 35 de articole şi vine să protejeze mediul şi sănătatea oamenilor de mercurul şi compuşii săi. Convenţia de la Minamata este un tratat multilateral de mediu cu privire la mercur şi a fost semnată de 128 de ţări, dintre care 50 au ratificat deja documentul. Denumirea Minamata a fost atribuită pentru a reaminti dezastrul ecologic din 1950 în urma deversărilor în Golful Minamata, Japonia, de ape uzate încărcate cu mai mulţi compuşi de mercur. În urma acestui dezastru, mii de oameni au decedat după ce au consumat peşte contaminat.