SOCIAL

VIDEO. De Ziua Amnesty International, cunoaşte-i pe oamenii curajoşi care luptă pentru drepturile omului

post-img

Comunitatea Internaţională celebrează astăzi Ziua Amnesty International. Mişcarea globală acţionează prin 7 milioane de voluntari, pentru ca fiecărei persoane din lume să-i fie respectate drepturile, transmite Ştirile TVR.

Cea mai nouă campanie a organizaţiei este „Stand Up for the Brave. Together we can speak up for those who speak out for all of us”. Mesajul Amnesty este „Ajută-ne să protejăm pe cei curajoşi!”

Astăzi, oamenii din întreaga lume îşi asumă riscuri enorme pentru a-şi apăra şi pentru a ne apăra drepturile. Ei sunt profesori, studenţi, oponenţi politici, muncitori în fabrici, jurnalişti, avocaţi. Ai putea fi tu, prietenul tău sau o rudă de-a ta, scrie sursa

Unii sunt hărţuiţi, torturaţi, închişi, chiar ucişi - doar pentru că îndrăznesc să vorbească despre ceea ce este bine. Fără curajul lor, lumea noastră ar fi mai puţin corectă, mai puţin dreaptă şi mai puţin egală. Trebuie să fim alături de apărătorii drepturilor omului din întreaga lume şi să facem tot ce ne stă în putinţă să îi ţinem în siguranţă.

Putem găsi curajul de a vorbi despre ce e bine, în noi. Putem scrie pe reţelele de socializare. Putem protesta. Putem scrie scrisori. Putem depune mărturii. Împreună putem acţiona, împreună putem combate nedreptatea, împreună putem construi o lume mai corectă.
 
Mai jos urmăriţi câteva dintre poveştile celor pentru care Amnesty a lansat ultima sa campanie



Tep Vanny este un simbol al activismului paşnic din Cambodgia, închisă ca rezultat al luptei sale pentru drepturile altora. De aproape 10 ani ea luptă pentru comunitatea din centrul oraşului Phnom Penh, unde mii de familii au fost evacuate forţat din casele lor.

Împreună cu colegii activişti, mulţi dintre ei femei, ea a fost hărţuită, bătută, arestată şi întemniţată. Guvernul încearcă să o reducă la tăcere şi să le arate activiştilor ce se poate întâmpla dacă îşi susţin propriile drepturi sau drepturile altora. Dar, în ciuda provocărilor cu care se confruntă, Vanny îşi menţine determinarea şi luptă în continuare pentru dreptate.

Amnesty a lansat o petiţie şi cheamă guvernul cambodgian să oprească represiunea împotriva apărătorilor drepturilor omului, să o elibereze imediat şi necondiţionat pe Tep Vanny şi să renunţe la toate acuzaţiile împotriva ei. Semnăturile care cer eliberarea lui Tep Vanny vor fi trimise premierului Cambodgiei.



Eliberează-l acum pe dr. Mudawi Ibrahim Adam. Dr. Mudawi a vorbit cu curaj despre şi pentru familiile  care fug de violenţele din Sudan, precum şi despre multe alte probleme legate de drepturile omului. Din acest motiv, el este acum în închisoare şi este condamnat la moarte.

Este acuzat de şase infracţiuni, dintre care două sunt pedepsite cu închisoare pe viaţă sau, mai rău, cu moartea. Este profesor de inginerie la Universitatea din Khartoum. El a fondat şi a condus Organizaţia pentru Dezvoltare Socială din Sudan. Dr. Mudawi a câştigat premiul pentru drepturile omului în 2005.

Martorii au afirmat că dr. Mudawi este torturat în închisoare, a făcut greva foamei şi suferă de complicaţii cronice respiratorii şi cardiace. I-a fost permis să vorbească cu avocatul său pentru prima dată după 77 de zile de la arestare. Petiţia semnată pentru eliberarea doctorului Mudawi Ibrahim Adam va fi transmisă guvernului sudanez, cerând eliberarea imediată şi necondiţionată.



În fiecare zi, Azza Soliman îşi riscă propria siguranţă şi libertate pentru a apăra supravieţuitorii abuzurilor din Egipt.

Azza vorbeşte curajos despre victimele torturii, detenţiei, abuzului domestic şi violului. Ea a cofinanţat Centrul de Asistenţă Juridică a Femeilor Egiptene şi mai târziu Avocaţii pentru Justiţie şi Pace pentru a acorda asistenţă juridică necesară, sprijin şi lecţii de alfabetizare pentru femeile care au supravieţuit abuzurilor.

Datorită muncii lor curajoase şi dezinteresate, Azza şi alţi apărători egipteni ai drepturilor omului au fost numiţi spioni şi consideraţi ameninţări la adresa securităţii naţionale. Au fost supravegheaţi de autorităţi şi hărţuiţi în mod constant. Mulţi dintre ei se află în detenţie.

Recent, Azza a fost arestată şi interogată. Ea se confruntă acum cu diferite acuzaţii, cum ar fi calomnierea imaginii Egiptului. Îi este interzis să călătorească, veniturile i-au fost sechestrate, iar ea ar putea fi condamnată la 15 ani de închisoare.



Amnesty International este o mişcare globală în care mai mult de 7 milioane de oameni din 150 de ţări şi teritorii acţionează pentru promovarea şi apărarea drepturilor omului, aşa cum sunt ele menţionate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului a ONU.

Amnesty International are ca domenii de acţiune drepturile femeilor, copiilor, minorităţilor şi a populaţiilor indigene; eliminarea torturii; abolirea pedepsei cu moartea; drepturile refugiaţilor; drepturile prizonierilor de conştiinţă şi protecţia demnităţii umane.

Ziua Amnesty International marchează data fondării organizaţiei de către avocatul britanic Peter Benenson, în urma publicării în The Observer a articolului său „Prizonieri uitaţi”, la 28 May 1961. Atunci, citând articolele 18 şi 19 din Declaraţia Universală a Dreprurilor Omului, materialul anunţa lansarea campaniei „Apel pentru Amnesty, 1961" şi chema la „acţiune comună”.