SOCIAL

VIDEO. Crengile depozitate prin Chişinău nu sunt tocate pentru că utilajele s-au defectat

Cauzele izbucnirii celor două incendii de la platformele de depozitare a crengilor încă nu se cunosc. Serviciul Situaţii Excepţionale sunt în plin proces de realizare a expertizelor. Între timp, miile de tone de crengi zac în locurile unde au fost depozitate, fără să fie tocate. Asta pentru că municipalitatea fie nu a găsit utilajele necesare, fie acestea s-au stricat.

„La Stadionul Republican tocătorul de lemne a fost defectat, la ziua de azi, doar 10% din ce e acumulat a fost tocat. Este foarte mult de lucru”, a declarat pretorul sectorului Centru, Pavel Rusu.

„În lipsa tocătorului nu avem lucrări, nu este o soluţie pentru a scăpa de crengile netocate”, a adăugat vicepretorul de la Botanica, Boris Prepeliţa.

Aceasta este situaţia reală în municipiul Chişinău. În lipsa tocătoarelor, orice activitate a fost stopată. Nici mormanele de crengi care mai sunt prin unele curţi de bloc nu mai sunt evacuate pentru a evita un alt posibil incendiu. Pretura Botanica a găsit un tocător la sute de kilometri distanţă. Utilajul va fi închiriat de la un agent economic din raionul Şoldăneşti, ceea ce va costa peste 2 milioane de lei. Mai mult noroc au avut cei din sectorul Ciocana.

„De azi începem tocarea, sperăm până la sfârşitul săptămânii să rezolvăm problema. Situaţii care ar putea provoca incendii nu avem”, a menţionat pretorul sectorului Buiucani, Galina Bostan.

Şi pentru a nu mai umbla cu împrumutatul, municipalitatea este gata să cumpere propriile tocătoare pentru crengi, însă abia peste două luni. Cât vor costa încă nu se ştie, cert este că banii vor fi alocaţi abia după rectificarea bugetului.

„Avem nevoie de un tocător de capacitate mare care ar fi la Spaţii Verzi şi câte unul de capacitate mai mică, în fiecare sector, adică şase cel puţin ar fi necesare”, a anunţat viceprimarul Chişinăului, Nistor Grozavu.

Problemele în capitala Republicii Moldova au apărut după ce la sfârşitul lunii aprilie a nins în continuu timp de două zile. Atunci, mii de copaci au fost rupţi din rădăcini, iar zeci de acoperişuri ale unor imobile şi maşini au fost avariate de crengile doborâte de vânt şi de greutatea zăpezii. La aproape trei luni de la potopul alb, autorităţile încă nu au reuşit să lichideze consecinţele.