SOCIAL

VIDEO. Copiii străzii, lăsaţi în voia sorţii. Trăiesc în clădiri abandonate şi fug de ajutorul autorităţilor

Se consideră stăpâni ai propriului destin, deşi nu au vârsta necesară să aibă grijă de ei înşişi. Copiii străzii sunt lăsaţi să supravieţuiască într-o lume improprie celor mici. Strada, ruinele clădirilor, cerşitul şi alţi semeni de vârsta lor, care împărtăşesc aceeaşi soartă tristă, le sunt mai aproape decât familia.

Pe Valeria nu au îngrozit-o pericolele străzii, dar frica de a fi maltratată de propia mamă. A plecat de acasă acum trei ani, timp în care a hoinărit pe străzile Chişinăului.

„Câţi ani ai? 12. De cât timp locuieşti aici? De la 9 ani. Mama bea. Mă punea să umblu cu cerutul. Am fugit cu fratele meu de acasă şi sunt aici. Nu îţi era frică când ai plecat? Ba da, să nu vină mama să mă bată. Mă bătea când nu făceam mulţi bani sau nu era curat în casă”, spune fetiţa.

„De cele mai multe copiii fug din familii din cauza că sunt neglijaţi şi mai des pentru că sunt abuzaţi. Ei în mare parte provin din familiii disfuncţionale, unde predomină anumite dependenţe”, susţine Teodora Rebeja, specialist protecţia drepturilor copilului Terre des Hommes.

„Nu-mi place acasă. M-am deprins aici. E libertate. Poţi să faci ce vrei, să te plimbi, să fumezi. De toate”, mărturiseşte Valeria.

Imaginile cu locul unde înnoptează un grup de 15 copii sunt de-a dreptul înfiorătoare. Părinţii unuia dintre aceşti copii, Ion, nu mai sunt împreună de mulţi ani. Mama este plecată în Turcia, iar tatăl în Italia. Bunicii au avut grijă de el şi de cei doi fraţi. La vârsta de opt ani, a plecat pentru prima dată de acasă pentru a hoinări pe străzile capitalei. Necazul familiei ni l-a povestit bunicul, care a refuzat să facă aceste mărturisiri în faţa camerelor de filmat. Asistentul social din Criuleni spune că acest copil a fost reintegrat în familie de nenumărate ori.

Familia Sclifos din oraşul Criuleni este şi ea victima acestui fenomen. Mezinul, în vârstă de 15 ani, a optat pentru modul de viaţă stradal. Mai bine de trei luni a vagabondat, a cerşit şi a furat alături de alţi copii. După ce a ajuns pe mâna oamenilor legii, în toamna anului trecut, băiatul a fost reintegrat în familie. Din păcate, părinţii lui suferă de patima alcoolului.

Tatăl copilului susţine că băiatul nu a mai fugit de acasă, deşi a fost văzut cerşind vara aceasta pe străzile Chişinăului. Nici acum nu ştie nimic despre fiul său.

Odată ajunşi pe mâna poliţiei, minorii sunt examinaţi medical pentru a stabili starea sănătăţii lor. În cazul în care suferă de dependenţă de substanţe toxice, ei sunt internaţi pentru dezintoxicare. Ceilalţi sunt cazaţi în centrele de plasament pentru copiii lipsiţi de ocrotire părintească, pentru ca ulterior să fie transportaţi în localităţile de unde provin. De cele mai multe ori, minorii părăsesc centrele înainte de a ajunge în familie.

Copiii străzii pleacă din localităţile lor în oraşele mai mari, acolo unde reuşesc să supravieţuiască, dar totodată se află mai departe de familie.

În pofida măsurilor întreprinse de autorităţi, datele arată că numărul copiilor străzii a rămas constant în ultimii ani.