SOCIAL

VIDEO. Condiţii mai bune de detenţie în penitenciarul din Lipcani

post-img

Unul dintre blocurile de detenţie ale penitenciarului din Lipcani a fost renovat şi va fi dat în exploatare la sfârşitul acestei săptămâni. Clădirea va adăposti 150 de deţinuţi. Blocul de detenţie a fost renovat în condiţiile unei tendinţe constante de creştere a numărului populaţiei din penitenciare. Potrivit ultimelor date, a fost înregistrată o suprapopulare a spaţiilor de detenţie de peste 40%.

„Este un sector amplasat într-un bloc locativ aparte, cu două etaje. Şi aici ne-am propus să adoptăm o atitudine aparte, fără de reşouri la geamuri, nişte atribute ale puşcăriei din trecut. Ne-am propus să nu blocăm pe interior geamurile, să creăm un anturaj propice deţinuţilor, astfel încât deţinutul să poată asimila atitudinea statului faţă de el şi să-şi asume nişte responsabilităţi. El, ca deţinut, se află temporar în custodia statului. Este obligat să-şi ispăşească pedeapsa, dar trebuie să revină în familie şi în societate în condiţii normale şi reeducat în limita posibilităţilor”, a menţionat directorul Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Aureliu Suhan.

Potrivit avocatului poporului, detenţia în actualele condiţii poate fi percepută drept o dublă sancţiune aplicată persoanei condamnate. Pe de o parte, privarea de libertate, iar pe de alta, suportarea condiţiilor insalubre şi inumane. Plângerile împotriva condiţiilor de detenţie ajung la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, expunând statul la costuri impunătoare.

Infrastructura învechită care nu este adaptată la sistemul de celule nu permite separarea condamnaţilor în sectoare mici, ceea ce duce la perpetuarea violenţei şi subculturii în mediul penitenciar. Intimidarea şi maltratarea unor anumite categorii de deţinuţi este un fenomen aspru criticat.

„Subcultura - această problemă este recunoscută, este reflectată în Strategia naţională de modernizare a sistemului penitenciar. Este un fenomen cu care trebuie să se lupte intens. Este complicat să lupţi cu acest fenomen în condiţiile în care această subcultură este o continuare a activităţii criminale a unor deţinuţi în sistemul penitenciar. Anumite persoane condamnate dirijau anumite activităţi la libertate, deţinuţii intimidează alţi deţinuţi, se creează ranguri, fenomen cu care trebuie să se lupte”, a declarat avocatul Promo Lex Vadim Vieru.

„Avem pe interior măsurile noastre, în limitele legii şi a competenţelor, să distribuim deţinuţii în aşa mod încât să ţinem cont de condiţiile de detenţie şi a sentinţei, în aşa mod încât să nu încălcăm drepturile lor”, susţine Aureliu Suhan.

În prezent, aproximativ 8000 de cetăţeni ai Republicii Moldova se află în custodia sistemului penitenciar, dintre care: aproximativ 20% -în arest preventiv, 6% sunt femei şi 1% - minori.