SOCIAL

VIDEO. Companiile medicale private sunt aşteptate să investească în sistemul de sănătate

Statul face loc pentru instituţiile medicale private. Investitorii sunt aşteptaţi să construiască spitale şi clinici medicale, astfel încât să acopere golurile lăsate de stat. În ultimii trei ani, la Chişinău s-au deschis mai multe spitale private, iar unele dintre serviciile lor sunt contractate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

Actorii privaţi sunt gata să investească sume importante în sistemul de sănătate. Există cerere, şi, de aceea, oferta nu trebuie să întârzie.
Pritorităţile sunt stabilite de autorităţi, iar investitorii aduc banii acolo unde este nevoie.

Olga Şchiopu, preşedintele Uniunii Instituţiilor Medico-Sanitare Private din Moldova: „Statul este scutit de aceste investiţii majore în infrastructură. Sistemle de sănătate devin mai costisitoare de la zi la zi pentru că tehnologia avansează şi foarte repede iese din uzura morală. La fiecare 5 ani se poate face update la parcul tehnologic”.
 
Aceasta este una dintre soluţii pentru eficienţa, performanţa şi managementul calităţii în sănătate. Exact pe această formulă au mers şi ţări precum Estonia, Lituania, Georgia, Germania şi România.
 
Horia Cristian, şef Departamentul Politraumă, Spitalul Judeţean de Urgenţă, Timişoara: „Poate oferi pe bani relativ puţini, dar servicii de bună calitate spun puţini pentru că acele servicii din Republica Moldova la un spital privat le găsiţi într-un spital din Germania la costuri de 5-6 sau poate chiar 10 ori mai mari. Cetăţenii au acces la servicii şi nu trebuie să călătorească cu avionul în altă ţară pentru un serviciu de calitate”.

Andria Urushadze, expert în sănătate, Georgia: „Cea mai importantă lecţie învaţată de noi este să cooperăm cu sectorul privat, dar să nu concurăm sau să îi izolăm. Cheia spre succes este să le oferim pacienţilor libertatea de a alege. Pacienţii îi pot alege pe cei nebirocratici”.
 
Deschiderea spitalelor private nu le va închide, însă, pe cele publice, spun autorităţile. Din contra, concurenţa va stimula dezvoltarea domeniului sanitar. De exemplu, spitalele raioanele vor fi reprofilate astfel încât să corespundă necesităţilor locuitorilor.

Stela Grigoraş, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale: „Avem o populaţie tot mai îmbătrânită, oameni cu dizabilităţi care nu au nicio recuperare. Spitalele de nivel local trebuie să facă mai puţină chirugie şi maternitate pentru că acolo nu au populaţie, iar medicii dacă nu fac operaţii sau naşteri zilnice, pierd din capacităţi. La nivel local ne dorim mai multe servicii cronice”.

Discuţiile au avut loc în cadrul Conferinţei Internaţionale „Eficienţa, performanţa şi managementul calităţii în sănătate” organizată de Uniunea Instituţiilor Medico-Sanitare Private din Moldova.